U prvih 5 mjeseci 357 nestanaka djece i maloljetnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svake godine u svijetu nestane osam milijuna djece, gotovo 22 tisuće dnevno. Velik broj djece pronađe se unutar tjedan dana, ali mnoga se nikada ne vrate kući. Prema Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba u Hrvatskoj u prvih je pet mjeseci prijavljeno 27 nestanaka djece do 14 godina i čak 330 maloljetnika između 15 i 18 godina. Još uvijek se traga za 29 djece i maloljetnika koji su nestali u ovoj godini, a ukupno je u evidenciji oko 80 osoba koje su u trenutku nestanka bile mlađe od 18 godina.

Mnogi danas više nisu djeca i vjerojatno obitelji nikada neće saznati istinu o njihovoj sudbini. Najduže je na popisu osoba koja je nestala daleke 1966. godine u dobi od svega 17 godina.

U Istarskoj županiji vodi se samo jedan slučaj nestanka djeteta iz Pule koje do danas nije pronađeno. Riječ je o mladiću koji bi danas imao 27 godina, a koji je tijekom svojih tinejdžerskih dana bio sklon lutanju. Zadnji put je viđen u 2002. godini u dobi od svega 16 godina i otada mu se gubi svaki trag.

- To je jedini pravi nestanak djeteta i još uvijek je raspisana potraga za njim te provjeravamo dojave. U ostalim je slučajevima zapravo riječ o udaljavanjima iz roditeljskog doma i o bjegovima maloljetnih osoba iz odgojnih ustanova, a njih pronađemo vrlo brzo, najčešće se sami vrate nakon par sati ili par dana, kaže voditeljica odjela za maloljetničku delinkvenciju Anica Idžaković iz Policijske uprave istarske.

Lani je iz odgojnih ustanova na području Istre pobjeglo 27 djece i maloljetnika, a iz kuće se udaljilo njih deset. Prema podacima policije, razlozi udaljavanja bili su avanturizam i skitnja, problemi u školi, obiteljski problemi, a iz ustanova su mladi bježali najviše zbog skitnje ili da bi izbjegli odgojnu mjeru. Općenito je broj djece koja odlaze od kuće znatno manji nego onih koja odlaze iz odgojnih ustanova, a od kuće češće bježe djevojke nego dečki, dok je situacija obrnuta kad se radi o bijegu iz odgojnih ustanova. Pozitivna je stvar da lani niti jedno dijete nije počinilo kazneno djelo za vrijeme bijega, a ni njima se ništa nije dogodilo. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter