U prva tri mjeseca zaplijenjeno 23 tone duhana

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U prva tri mjeseca ove godine zaplijenjena je 23,3 tone duhana, što je gotovo jednaka količina kao u čitavoj 2014. godini, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Carinske uprave u povodu predstavljanja kampanje protiv šverca duhana pod nazivom "Znate li dovoljno o švercanom duhanu".

Tijekom 2014. carinski su službenici zaplijenili oko 26,3 tone duhana, od kojeg se moglo proizvesti oko 26,3 milijuna komada cigareta vrijednih 27 milijuna kuna, istaknuo je ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar dodajući kako je od zaplijenjenih 26,3 tone utajeno oko 15 milijuna kuna trošarinskih davanja. U prva tri mjeseca ove godine, naveo je, zaplijenjeno je 23,3 tone duhana, što je gotovo jednaka količina kao u čitavoj prošloj godini. Grabar je iznio i podatke da je 67 posto zaplijenjenih cigareta i duhana oduzeto u unutrašnjosti Hrvatske, a 33 posto na vanjskim granicama sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom. Od zaplijenjenih količina 40 posto duhana i cigareta oduzeto je u cestovnom prijevozu, 27 posto u prijevozu morem, dok je u poštanskom prometu, prodaji na tržnicama i drugdje oduzeto 33 posto duhana i cigareta. Podrijetlo duhana najčešće je od domaćih proizvođača koji proizvedene viškove ne prijavljuju sukladno propisima već ih ilegalno prodaju 'trgovcima' za preprodaju na tržnicima ili za direktnu prodaju. Grabar je istaknuo kako količina zaplijenjenog duhana ukazuje da je Carinska uprava na vrijeme prepoznala trend nelegalnih radnji te će pojačati aktivnosti vezane uz rješavanju tog problema. Također će nastaviti sa aktivnostima koje provode sa ostalim ministarstvima u području nadzora i u području definiranja legislative koja se odnosi na duhan, kao i na aktivnostima vezanim uz podizanje svijesti građana o tome koje sve društvene implikacije ima kupovina ilegalnog duhana.

Istaknuto je kako se kazne za prekršitelje kreću od 10 tisuća kuna pa do 2 milijuna kuna ako je u pitanju pravna osoba, odnosno od 5 tisuća kuna do 100 tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi i za fizičku osobu. Ako se radi o težim okolnostima počinjenja dijela u pitanju nezakonite trgovine duhanom, odnosno kaznenom djelu nedozvoljene trgovine, tada je predviđena i mogućnost zatvorske kazne od jedne godine. Zaplijenjeni duhan je trenutno uskladišten, onaj za koji se pokaže da je ispravan će se prodati, a onaj koji nije za tržište će se uništiti. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić je ponovio kako HUP kontinuirano ukazuje na razmjere sive ekonomije i sudjeluje u prijedlozima mjera za suzbijanje ilegalnih aktivnosti koje čine nesagledivu financijsku štetu društvu, uništavaju radna mjesta i stvaraju nelojalnu konkurenciju.

Financijska vrijednost nelegalnog poslovanja, neregistrirane djelatnosti, kao i područje neprijavljenog rada radnika u Hrvatskoj iznosi oko 30 posto BDP-a, a kada je riječ o tržištu rezanog duhana na koji nije plaćen porez govori se o godišnjem gubitku u proračun od oko 100 milijuna eura, rekao je. Kampanja "Znate li dovoljno o švercanom duhanu", za koju trošak iznosi 300 tisuća kuna, obuhvatit će komunikaciju putem billboarda i citylightova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te oglasa u tisku i radiju. Kampanja je nastala kao reakcija na istraživanje tržišta rezanog duhana na koji nije plaćen porez, koje je prošle godine izradila agencija Ipsos Marketing za HUP. Istraživanje je tada pokazalo da potrošnja rezanog duhana na koji nije plaćen porez iznosi oko 1.000 tona godišnje, što predstavlja gubitak prihoda državnog proračuna od oko 100 milijuna eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter