U prva 4 mjeseca u Istri manje noćenja i dolazaka

Jučer su brojni autobusi dovezli turiste na pulsku rivu (Danilo MEMEDOVIĆ)
Jučer su brojni autobusi dovezli turiste na pulsku rivu (Danilo MEMEDOVIĆ)

U Istri je u prva četiri mjeseca, prema podacima istarske Turističke zajednice, bilo manje gostiju i noćenja, i to za osam posto. Doduše, riječ je o malim brojkama - ostvarena je 221 tisuća dolazaka i 780,7 tisuća noćenja. Glavni razlog predsezonskom podbačaju do prvomajskih praznika je iznimno loš turistički travanj koji je na razini županije bio slabiji za dvadeset posto što se tiče noćenja i 16 posto u dolascima. U prošlom su mjesecu, naime, ostvarene 474,2 tisuće noćenja te 139 tisuća dolazaka.

Po broju gostiju i noćenja u dosadašnjem dijelu godine prednjači Poreč gdje je ostvareno gotovo 160 tisuća noćenja i 41,7 tisuća dolazaka, a slijede Rabac, Umag te Rovinj. Od svih većih turističkih mjesta, u plusu su zasad jedino Pula, i to za čak 15 posto, međutim mora se uzeti u obzir da je lani najveći istarski grad u predsezoni poslovao bez dva značajna turistička objekta - hotela Histrije te turističkog naselja Punta Verudela, koji su bili u obnovi.

Za pet posto u plusu u noćenjima, ali zato pet posto manjka u dolascima, bio je Rabac, dok su sva ostala veća turistička mjesta podbacila usprkos brojnim programima te paket-aranžmanima i manifestacijama koje su pripremili za svoje goste za vrijeme Uskrsa te ožujka i travnja.

Službene statistike pokazuju i manji broj gostiju i noćenja s najznačajnijih turističkih tržišta za Istru - Slovenije, Austrije, Italije i Njemačke. Austrijanci su primjerice ostvarili 10 posto manje noćenja, Nijemci pet, Talijani čak 22, a Slovenci 29 posto. Ipak, rastao je broj noćenja iz nekih drugih europskih zemalja - primjerice Poljske za 18 posto, Francuske za 4 posto te Nizozemske za čak 68 posto. Čak 54 posto više noćenja ostvarili su i Britanci, a plusovi se bilježe i iz skandinavskih zemalja.

Iznimno je loš bio prošli turistički mjesec za sva turistička mjesta koja su zabilježila značajan pad turističkog prometa. U Medulinu je bilo čak 40 posto manje noćenja nego lani, u Poreču osam, Rovinju 37, Umagu 20, Vrsaru devet, Novigradu 9, a  Rapcu 14 posto. Jedini plus, i to od šest posto, zabilježila je Pula. Inače, najviše je noćenja ostvareno u Poreču - oko 104 tisuće. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter