U protuamerickim prosvjedima 8 ubijenih, 30 ranjenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje osam prosvjednika je ubijeno, a tridesetak ozlijedeno u srijedu dok su snage sigurnosti pokušale obuzdati protuamericke nerede u nekoliko afganistanskih gradova, koji su izbili nakon uništenja više primjeraka Kurana u americkoj vojnoj bazi Bagram.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u srijedu je od SAD-a zatražio da što je prije moguce prepusti Afganistanu potpunu kontrolu nad zatvorom koji se nalazi u americkoj vojnoj bazi Bagram i u kojemu su u utorak spaljeni Kurani te se navodno na neodgovarajuci nacin postupalo s drugim vjerskim materijalom, zbog cega su izbili neredi.

Visoki americki dužnosnici iz Washingtona, koji su željeli ostati anonimni, za France Presse su rekli da su primjerci Kurana uništeni u noci na utorak jer su se talibanski zatvorenici njihovim stranicama služili kako bi si medusobno slali poruke. Izgorene ostatke Kurana pronašli su afganistanski radnici u bazi.

Americki ministar obrane Leon Panetta te americki general John Allen, zapovjednik medunarodnih vojnih snaga NATO-a u Afganistanu (ISAF) u utorak su se javno ispricali afganistanskom narodu zbog neprikladnog postupka prema Kuranu.

Zatvor u Bagramu u ocima brojnih Afganistanaca jedan je od simbola americke okupacije, a ponekad ga nazivaju i afganistanskim Guantanamom.

Karzai je, osudivši "brojne slucajeve kršenja afganistanskog ustava i drugih zakona zemlje te konvencija koji su na snazi, a odnose se na ljudska prava", još pocetkom sijecnja uputio ultimatum SAD-u da se kontrola nad spomenutim centrom prebaci na afganistansku vladu. Pocetkom veljace, ultimatum još nije bio ispoštovan, pa je Karzai uputio Amerikancima i drugi, koji ce isteci pocetkom ožujka. (Hina/AFP, GI)


Podijeli: Facebook Twiter