U proteklih pet godina u Hrvatskoj 75 novih droga

(N. STIPANIČEV/CROPIX)
(N. STIPANIČEV/CROPIX)

U proteklih pet godina na području Hrvatske identificirano je 75 novih droga, a rezultati Eurobarometar istraživanja iz 2014. pokazuju kako životna prevalencija konzumiranja novih droga u dobi od 15-24 godine u Hrvatskoj iznosi sedam posto, rečeno je u ponedjeljak na regionalnoj edukaciji iz područja suzbijanja zlouporabe droga.

Tijekom 2013. u Europi su otkrivene 82 nove droge koje oponašaju učinke "klasičnih" droga, a u 2014. detektiran je 101 novi spoj, te se trenutno kroz Europski centar za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) prati više od 450 novih psihoaktivnih tvari koje su detektirane u zadnjih nekoliko godina.

"Rezultati Eurobarometar istraživanja iz 2014. koje je provedeno u članicama EU-a o broju slučajeva uporabe novih psihoaktivnih tvari, pokazuju kako životna prevalencija konzumiranja novih droga u dobi od 15-24 godine iznosi osam posto, a u Hrvatskoj sedam posto", istaknula je voditeljica Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje Lidija Vugrinec. Ove godine na području Hrvatske identificirano je 13 novih droga. Vugrinec je naglasila da se u smart shopovima koji posljednjih godina ubrzano niču u svijetu i u Hrvatskoj, stalno javljaju neke nove mirisne tvari i osvježivači zraka koji sadrže umjetne kanabinoide, slične onima u marihuani, koji su nerijetko, upozorila je, opasniji.

Iako stručnjaci takve tvari sustavno analiziraju i stavljaju na popis droga, proizvođači se, dodala je, vrlo brzo snalaze i na tržište plasiraju nove supstance koje se od poznatih ponekad razlikuju tek u nekoj maloj promjeni u molekularnoj strukturi. Kako bi se upoznali s izazovima koji donose "nove droge", njihovom dostupnošću u Hrvatskoj te ulogom sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u Hrvatskoj, kao i sa zakonodavstvom vezanim za kriminalitet i zlouporabu droga, organizirana je regionalna edukacija iz područja suzbijanja zlouporabe droge. Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković naglasio je da je jedan od strateških ciljeva Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga 2012.-2017. i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga 2015.-2017., jačanje nacionalnog Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari, ali i integriranog pristupa u provedbi kaznene i prekršajne politike na području suzbijanja zlouporabe droga.

Naveo je i da se na problem droge u Hrvatskoj godišnje troši 700 milijuna kuna. Izrazio je nadu da će edukacija doprinijeti razmjeni iskustva i znanja te resornoj suradnji različitih institucija. Peta po redu edukacija organizirana je za područje Bjelovarsko-bilogorske , Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Varaždinske, Međimurske, Sisačko-moslavačke županije, Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Edukacija koja je organizirana u zajedničkoj suradnji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Pravosudne akademije i Ministarstva unutarnjih poslova namijenjena je sucima, državnim odvjetnicima, odvjetnicima, predstavnicima USKOK-a, Ministarstva unutarnjih poslova, sanitarnim inspektorima, probacijskim službenicima, mrtvozornicima i liječnicima sudske medicine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter