U prosvjedima u Kairu deseci mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatska vojska objavila je u ponedjeljak da je intervenirala u središtu Kaira, gdje su u posljednja tri dana ubijene 33 osobe, kako bi zaštitila ministarstvo unutarnjih poslova, a ne ocistila obližnji trg Tahrir od prosvjednika.

Policija i vojna policija napale su prosvjednike suzavcem i gumenim mecima u nedjelju, drugog dana nasilje koje je izbilo uoci izbora, prvih od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u veljaci. Medutim, najmanje cetiri osobe poginule su od vatrenog oružja, rekli su lijecnici poljskih bolnica u središtu egipatske prijestolnice.

"Vojska nije krenula na prosvjednike, nego su oni došli pred ministarstvo. Prosvjednici imaju pravo demonstrirati, ali morali smo stati izmedu njih i ministarstva", rekao je general Said Abas, zamjenik zapovjednika egipatske vojske.

Broj mrtvih u nasilju u meduvremenu je narastao na 33, po podacima kairske mrtvacnice. Ranjenih je blizu dvije tisuce.

Prosvjednici traže odlazak vojske koja je preuzela vlast nakon Mubarakova pada. Slogani su napose bili upereni protiv maršala Huseina Tantavija, celnika Vrhovnog vijeca oružanih snaga koji je zapravo celni covjek u zemlji.

Europska unija je oštro osudila nasilje u Egiptu, a visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u priopcenju je izrazila žaljenje zbog žrtava, pozivajuci na mir i suzdržanost.


Podijeli: Facebook Twiter