U prosvjedima u Frankfurtu 500 uhićenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 90 policajaca ozlijeđeno je, a 500 prosvjednika uhićeno u srijedu na nasilnim demonstracijama protiv kapitalizma blizu novog sjedišta Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu.

Najmanje 88 policajaca ozlijeđeno je od kojih je osam dobilo pogotke kamenom u glavu, a sedam je policijskih vozila zapaljeno u prosvjedima u kojima je prema organizatorima sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi. Policija je vodenim topovima gađala prosvjednike kako bi ih rastjerala nakon napada na njihove snage na vatrogasce. Uhitila je pet osoba zbog nasilja, a na ispitivanje je privela njih više od 500. Predsjednik ECB-a Mario Draghi obratio se prosvjednicima u govoru na svečanosti otvaranja nove zgrade vrijedne 1,3 milijarde eura i poručio im da su promašili kriveći ECB. "Europsko jedinstvo je na kušnji", rekao je.

"Građani prolaze kroz teška vremena. Postoje neki, poput brojnih prosvjednika danas, koji misle da je problem u tome što Europa ne čini dovoljno", istaknuo je. "No, europska ideja nije politička unija u kojoj neke zemlje stalno plaćaju za druge. Oduvijek se smatralo da zemlje moraju čvrsto stajati na svojim nogama, da je svaka odgovorna za svoje politike. Činjenica da su neke morale proći teške prilagodbe stoga nije bilo pitanje izbora koji im je nametnut. Bila je to posljedica njihovih odluka iz prošlosti", poručio je Draghi. Organizatori prosvjeda, skupina Blockupy - nazvana prema pokretu Occupy Wall Street 2011 - procjenjuje da se okupilo oko 10.000 ljudi. Prosvjednici su na ulicama zapalili gume i kante za smeće.

"Naš prosvjed je protiv ECB-a, člana trojke, koji unatoč tome što nije demokratski izabran otežava rad grčke vlade. Mi želimo da se okonča politika oštrih mjera štednje", rekao je jedan od organizatora prosvjeda Ulrich Wilken. "Mi želimo glasan, ali miran prosvjed", kazao je on za Reuters. Blockupy kaže da predstavlja kritičare nadnacionalnih financisjkih institucija, uključujući tzv. trojku: ECB, MMF i Europsku komisiju čiji inspektori nadziru zemlje poput Cipra i Grčke koje su primile međunarodnu pomoć. Glasnogovornica frankfurtske policije Claudia Rogalski rekla je da je raspoloženje prosvjednika "agresivno". "Imali smo bacanje kamenja, paljenje kanti za smeće, a oštećeno je i sedam policijskih automobila, od kojih je većina zapaljena", kazala je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter