U Prosperovom vrtu o "Shakespeareu u Kremlju"

S predstavljanja 'Shakespearea' (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
S predstavljanja 'Shakespearea' (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Ovogodišnji premijerni naslov Kazališta Ulysses "Shakespeare u Kremlju" predstavljen je na presici u Prosperovom vrtu na Velom Brijunu.

Nije to bila klasična konferencija za novinare, već takozvani "Ručak s Gazdom", koji je okupio kreativni i produkcijski tim premijernog naslova 13. sezone ovog brijunskog teatra. Autorski tim predstave predstavio se u ležernoj atmosferi, a servirana su i jela iz vremena Staljina - pita krumpiruša i sarme s pire-krumpirom.

Moderator događanja bio je Rade Šerbedžija, koji je govorio o povijesti ovoga kazališta, koje od 2001. godine postavlja predstave na Malom Brijunu. Prisjetio se i pokojnog Bore Vujčića s kojim je i sve to krenulo.

Šerbedžija je kazao da je Shakespeare jedan od lajtmotiva koji se provlačio kroz brojne sezone. Najveća koprodukcija, istaknuo je Šerbedžija, bila je prošle godine, prilikom postavljanja "Odiseja".

- Ove je godine riječ o koprodukciji Ulyssesa i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, napravljenoj po tekstu Ive Štivičića; dramaturginja je Tena Štivičić, a redateljica Lenka Udovički. Ivo Štivičić je za Ulysses već prije šest godina kreirao "Pijanu noć", koja je naišla na divan odjek kod publike, pa smo nastavili suradnju, rekao je Šerbedžija. Pretpremijera je na programu 2. kolovoza, premijera je 3., a reprize su na rasporedu svakodnevno sve do 11. kolovoza.

U predstavi "Shakespeare u Kremlju" uloge tumače Ozren Grabarić (Lavrentije), Jasna Đuričić (Galina), Dragan Mićanović (Timofej), Bojan Dimitrijević (Gavrilo), Boris Isaković (Gazda), Jadranka Đokić (Dunjaška), Katarina Bistrović Darvaš (Svjetločka), Nenad Pećinar (Nikita), Filip Nola (Melanija) i drugi.

Govoreći o predstavi, Lenka Udovički je kazala da su sada došli do završne faze rada na njoj, da je rad bio naporan, te da je velika energija uložena u njezinu realizaciju.

- Parametri svakodnevnog života i sustav vrijednosti u okruženju u kojem je smještena ova drama postavili su jednu novu stvarnost. To je svijet u kojem vrijede specifična pravila, kazao je autor teksta Ivo Štivičić.

O predstavi su govorili i brojni glumci, a Boris Isaković ovdje je bio u dvostrukoj ulozi - kao glumac i kao ravnatelj Drame Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad. O radu na predstavi kazivali    su i kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, skladatelj Nigel Osborne, koreograf Staša Zurovac i dizajner svjetla Andrej Hajdinjak.

Brod iz Fažane za sve dane igranja predstave polazi u 20.15 sati. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter