U prosincu Festival sporta u Pattinaggiu

S konferencije za novinare (M. MIJOŠEK)
S konferencije za novinare (M. MIJOŠEK)

Predstavnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici najavili su na današnjoj konferenciji za novinare u prostorima Istarske županije aktivnosti EU projekta IRIS - Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije koji se od 1. ožujka 2014. do 17. lipnja 2015. godine provodi u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Savinjskoj regiji u Sloveniji.

Edukacija učitelja

Tijekom trajanja projekta svi uključeni partneri razvit će prilagođene obrazovne programe, izraditi edukacijske materijale te provesti obrazovanje i osposobljavanje za odgajatelje u predškolskim ustanovama. Educirat će se i učitelji u osnovnim školama i predstavnici sportskih organizacija. Predviđeni su i sportski festivali i pilotska implementacija programa u jednoj školi i jednom vrtiću u svakoj od regija koje sudjeluju.

U sklopu aktivnosti projekta IRIS, a koje provodi Centar za inkluziju, u Puli će se 19. i 20. studenog održati dva edukacijska seminara za odgajatelje i učitelje razredne nastave te za predstavnike sportskih klubova, dok će se od 1. do 5. prosinca održati festival sporta.

Ta manifestacija započinje 1. prosinca u 10 sati u Pattinaggiu, a u sportskim aktivnostima sudjelovat će više od 150 djece iz četiri vrtića (Dječji vrtići Pula, Maslačak, Cipelići, Veseljko) i tri osnovne škole (Tone Peruško, Monte Zaro, Škola za odgoj i obrazovanje).

Kvaliteta života

Kako je istaknuto, u projekt su integrirana djeca i vrtićke i školske dobi s poteškoćama u razvoju. Mali sportaši okušat će se u koturaljkanju, hokeju, rolanju, stolnom tenisu, sportskoj gimnastici i jahanju.

Vodeći partner je Riječki sportski savez koji projekt provodi u partnerstvu sa slovenskim IPAK-om Inštitutom za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij iz Velenja te Centrom za inkluziju i podršku u zajednici. Projekt djelomično financira Europska unija i to iz Instrumenta predpristupne pomoći, a provodi se u okviru Operativnog programa IPA SI-HR 2007.- 2013.

Cilj je dugoročno poboljšati integraciju djece s teškoćama u razvoju u ranim fazama života korištenjem sportskih aktivnosti, a time poboljšati kvalitetu života djece i njihovih staratelja, neki su od glavnih ciljeva projekta. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter