U proljece nove blokade?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konferenciji za novinare u subotu Nezavisna studentska inicijativa Pule porucila je da je prekid blokade Sveucilišta Jurja Dobrile trenutacan i da ne znaci nikakvu predaju niti odustajanje od borbe za besplatno obrazovanje.

- Spremni smo ovo ponavljati dokle god je potrebno. Naša borba ulazi u novu fazu i do proljeca cemo cekati na odgovor nadležnih. Pitanje javno financiranog obrazovanja samo je pitanje politicke volje i zato ne odustajemo od svojih zahtjeva. Borit cemo se i izboriti za ono što nam pripada, makar morali još tisucu puta blokirati fakultete i sveucilišta, istaknuli su studenti.

Još jednom su pozdravili odluku Senata Sveucilišta Jurja Dobrile koja, na tragu studentskih zahtjeva, traži od Povjerenstva za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju da izmijeni svoj prijedlog studiranja bez školarina. Povjerenstvo, naime, smatra da svaki student ima pravo na besplatni semestar ukoliko u prethodnom sakupi dovoljno ECTS bodova, a u suprotnom placa školarinu u iznosu koji ce ovisiti o broju bodova koji mu nedostaju. Suprotno tome, Senat, kao i studenti, smatra da pravo na studij bez placanja pripada svakome tko je udovoljio uvjetima za upis na sveucilište i to za sve vrijeme predvideno programom studija i zakonskim propisima koji reguliraju studentska prava.

Senat, nadalje, traži da se ugovorom s Vladom osigura nadoknada sredstava koja ce sveucilišta izgubiti izostankom naplate školarina, te to mora postati dio redovitog financiranja. Clanovi Senata istaknuli su da ce zahtijevati od Vlade da prije no što ga uputi na izglasavanje u Sabor, zakon o sveucilištima pošalje svim sveucilištima i ostavi dovoljno vremena za javnu raspravu kako bi se izbjeglo eventualno usvajanje necega koje bi išlo na štetu i studentima i sveucilištima.

- S oduševljenjem pozdravljamo ovaj zakljucak Senata jer je to prvi pravi korak prema javno financiranom visokoškolskom obrazovanju. Prvi put otkako su se studenti pobunili protiv rapidne komercijalizacije školstva vrhovno tijelo jednog sveucilišta u Hrvatskoj složilo se sa studentima oko prijedloga novog zakona. Pozivamo sva sveucilišta da razmotre i uvaže ovaj prijedlog, jer je on jedini i stvarni put k takozvanom društvu znanja, porucili su pulski studenti.

Kako su na sjednici Senata bili i delegati-promatraci Nezavisne studentske inicijative Pula, odluceno je da ce i ubuduce prisustvovati ne samo sjednicama Senata, vec i vijeca svih odjela. Sljedeci plenum održat ce se u nedjelju u 19 sati u dvorani 307 Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic".


Podijeli: Facebook Twiter