U Prolazu sv. Teodora uredit će se špina i drugi sadržaji

Skriven od pogleda prolaznika (D. MEMEDOVIĆ)
Skriven od pogleda prolaznika (D. MEMEDOVIĆ)

Informacija kako se jedini kiosk na potezu duž pulske rive, preko puta ACI marine, mora zatvoriti i izmjestiti zbog namjeravanog uređenja tamošnjeg Prolaza sv. Teodora, bila je prva vijest da Grad uskoro planira krenuti u još jedan zahvat i urediti mali kutak centra grada. Prolaz sv. Teodora zapravo mnogi i ne poznaju, mnogi su kroz njega prošli, a da zapravo nisu ni znali da "to" ima ime. No, očito su gradski oci prepoznali potencijale ove kratke uličice koja se okomito spušta na rivu i odlučili je urediti.

Skriven od pogleda

Dakle, Prolaz sv. Teodora mnogi znaju i po tome što je u ožujku 2014. godine upravo na stepeništu koje dijeli dva platoa, odnosno dvije razine te ulice, održana modna revija zaposlenica Arene trikotaže pod nazivom "Revija u štrajku", kada su, u za njih teškim vremenima, zapravo pokušavale jednom modnom revijom ispred svoje firme, pokazati kronologiju razvoja i uspješnog kreiranja brojnih odjevnih predmeta pod brendom Arene trikotaže. Sve je na kraju bilo uzalud, firma otišla u stečaj, a radnice na zavod, nekretnine su se našle na bubnju i nekoliko puta dijelovi zgrade su putem natječaja prodavani, a tek su i našli kupca. Možda će upravo ova najavljena rekonstrukcija Prolaza sv. Teodora pomoći da ta nekretnina i preostale neprodane čestice dobiju na većoj vrijednosti.

Zasigurno su brojni građani tuda prolazili i na putu do Prekršajnog suda, županijskih odjela za prostorno planiranje ili brojnih manjih poduzeća smještenih u "zgradi Urbisa", ali zapušteni prolaz vjerojatno nije bio nešto čiji bi potencijal građani u svojoj žurbi uočili. Kako bilo, upitali smo gradsku upravu o kakvom se projektu radi i kakvu su budućnost ovom dijelu grada namijenili.

Prema pojašnjenju kojeg je vlasnik tamošnjeg kioska dobio, Grad mu je naredio da napusti tu lokaciju zbog namjeravanog uređenja u "mediteranskom štihu" i želje da se pogled pruža sve do rive, možda u budućnosti bolje uređene. A prema odgovoru kojeg smo dobili iz Odjela za informiranje, Grad Pula intenzivno radi na uređenju starogradske jezgre i u tom smislu jedan od budućih projekata je i uređenje Prolaza Sv. Teodora da bi se, doista, omogućio pogled na mediteranski štih tog dijela grada.

- S obzirom na neposrednu blizinu mora, koje je zahvaljujući obalnom kolektoru sada u procesu obnove morske flore i faune, Pula će s punim pravom postati pravi mediteranski grad, kažu, između ostalog, iz Grada Pule.

Do sada je po projektu uređenja Prolaza Sv. Teodora, kažu nadalje, ishodovana građevinska dozvola i slijedi raspisivanje javnog natječaja za izvođenje radova, te ugovaranje dodatnih aktivnosti kao što su stručni nadzor, ispitivanja i arheološki nadzor.

Zone za odmor

- Projektom je predviđena zamjena kompletne komunalne infrastrukture, postava podzemnih kontejnera, stalaka za bicikle, uređenje nekoliko manjih zona za odmor i uličnih platoa, planirana je i postava gradske špine te nekoliko oglasnih panoa. Cijeli prolaz biti će i uređen različitim vrstama opločenja, kažu iz Grada.

A da bi se u potpunosti otvorio pogled prema moru, ističu, uklonit će se derutni objekt i zid koji se nalazi u zoni prema Kandlerovoj ulici. Jednom uređen, ovaj će prolaz omogućiti novu vizuru u ovom dijelu grada. Iako nismo dobili odgovor koliko će taj projekt koštati, i kada bi on trebao biti realiziran, može se tek pretpostaviti, po dosadašnjem iskustvu, da će to ovisiti o arheološkim nalazima koji se s punim pravom mogu ovdje očekivati. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter