U projektu Kaštijun nema nezakonitosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skoro tri godine nakon što je bivši koordinator Istarskog grozda i nekadašnji clan ISDF-a Damir Radnic Županijskom državnom odvjetništvu proslijedio brojne dokumente tvrdeci da se iz njih mogu išcitati nezakonitosti vezane uz projekt izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, danas se oglasilo i pulsko županijsko odvjetništvo.

U priopcenju navode da "ne postoji osnovana sumnja da bi bilo pocinjeno kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti". Takoder, iz odvjetništva su obznanili da su "proveli izvide vezane uz pribavljanje i izradu dokumentacije za županijski centar na Kaštijunu te da izvidi ne ukazuju na postojanje osnovane sumnje da bi bilo pocinjeno kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, a vezano za pribavljanje i izradu ove dokumentacije".

U Odvjetništvu navode da je temeljem izradene projektne prijave za dobivanje sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoci Europske unije (IPA program) 2009. odobreno sufinanciranje centra Kaštijun do iznosa 4,6 milijuna eura ta da oni nisu nadležni odlucivati kada je u pitanju lokacija planiranog centra i nacin zbrinjavanja otpada.

Podsjetimo da je Radnic još 2008. godine javno apelirao na policiju, USKOK i Državno odvjetništvo "da zapocnu raspetljavati klupko privatnog interesa i korupcije koje su oko planiranog centra na Kaštijunu ispleli vladari Istre".

Izmedu ostalog upozoravao je na izradu IPA aplikacije za dodjelu europskih sredstava tvrdeci da ju je bez javnog natjecaja izradila tvrtka Hidroplan koja je za to dobila 2, 2 milijuna kuna. Upravo je to bio jedan od osnovnih motiva za prijavu Odvjetništvu. S tri godine odmaka, Radnic ne odstupa od svojih stavova. Veli da ga ovakva odluka Odvjetništva nimalo nije iznenadila.

- Nebrojeno sam puta upozoravao da su upravo pravosude, policija i DORH rak-rane našeg društva. Žalosno je da im je trebalo cak tri godine da razmotre dokumentaciju, iako je policija još prije dvije i pol godine Odvjetništvu proslijedila više od 200 stranica dokumentacije. To samo govori da je netko namjerno sve držao u ladici, što i ne cudi kada se zna za umreženost istarskih politickih celnika i pravosudnih institucija. Jedino iznenadenje bilo bi da je ovaj slucaj davno riješen, a ovako je sve u najmanju ruku tragikomicno, rekao je Radnic.


Podijeli: Facebook Twiter