U prodaji prva knjiga J. K. Rowling za odrasle

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanske su knjižare u četvrtak ujutro otvorile vrata odraslim obožavateljima priča o Harryju Potteru, koji su ondje cijelu noć strpljivo čekali na prvu knjigu J. K. Rowling za odrasle - "The Casual Vacancy".

Redovi pred knjižarama bili su nešto kraći nego kada su se očekivala izdanja o Harryju Potteru, a i čarobnjačke odore su izostale, no spisateljičini obožavatelji s velikim su nestrpljenjem očekivali otvaranje knjižara u osam sati.

Ovaj je roman, objavljen pet godina nakon zadnje knjige iz serijala o malom čarobnjaku, stigao u knjižare istodobno u Americi i Britaniji te u francuskom i njemačkom prijevodu.

Mnogi od prvih kupaca bili su fanovi Harryja Pottera koji su u međuvremenu odrasli. Radnja romana smještena je u izmišljeni engleski gradić Pagford u kojemu, u na prvi pogled idiličnoj zajednici, među stanovnicima nastaje razdor. To je priča o licemjerju, bijedi i ograničenosti mještana.

Prve kritike su podijeljene. Associated Press piše da je roman izazovan, topao i pun emocija, a kritičar The Guardiana ocjenjuje da "nije riječ o remek-djelu", no roman je provokativan, duhovit i zanimljiv. Većina kritičara smatra da bi nedostatak simpatičnih likova mogao odbiti čitatelje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter