U privatnom smještaju traži se krevet više

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Privatni smještaj u hrvatskom turizmu ove godine očekuje nastavak lanjskih pozitivnih trendova s obzirom na dobru potražnju, odlične predsezonske rezultate i trenutnu dobru popunjenost. Traži se i krevet više, a ono što se kao trend potvrđuje i ove godine u cijelom hrvatskom turizmu, pa i u privatnom smještaju, jest da se špica sezone pomiče sa srpnja na kolovoz i rujan, doznaje se od predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK-u Nedjeljka Pinezića.

U vezi potencijala obiteljskog smještaja, Pinezić procjenjuje da se u Hrvatskoj u već izgrađenim kućama i stanovima za odmor nalazi najmanje 1,3 milijuna kreveta, a ako im se pripoje naslijeđene i nekorištene nekretnine, onda je taj potencijal još veći. 

Vjeruje da će se do kraja ove godine u toj vrsti smještaja zadržati pozitivne brojke, a podaci Državnog zavoda za statistiku samo za prvih šest mjeseci pokazuju da se u sobama za iznajmljivanje, apartmanima i kućama za odmor u kućanstvima bilježi porast dolazaka turista od 15,2 posto, na njih 488,3 tisuće, te noćenja za 13,4 posto, na  gotovo 2,6 milijuna noćenja.

To je u ukupnih 14,3 milijuna šestomjesečnih turističkih noćenja udio od 18 posto, ali se taj udio znatno poveća tijekom ljeta, u srpnju i kolovozu, pa i u rujnu. Tako statistički podaci za prošlu godinu pokazuju da je udio noćenja u privatnom smještaju u ukupnim noćenjima u hrvatskom turizmu iznosio oko 34 posto, što je više od udjela hotela i kampova (svaki od njih imao je udio od oko 26 posto). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter