U privatnom smještaju najveci rast nocenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijeme se nasmiješilo turistickoj sezoni u Istri te je ona potrajala i, što se tice turistickog prometa, bila ponovno rekordna. Od pocetka godine do kraja kolovoza u Istri je ostvareno cak 17,3 milijuna nocenja, a Poluotok je u tom razdoblju posjetilo 2,4 milijuna turista. Ukupno gledajuci to je rast od sedam posto, što je s obzirom na prošlogodišnje uspješne brojke, posebice u kolovozu, izniman uspjeh.

- Dosadašnji tijek turisticke sezone, kao i rezultat koji je ostvaren za prvih osam mjeseci, govore nam o izuzetno uspješnoj turistickoj godini. U predsezoni je ostvareno 500 tisuca nocenja viška, najviše u travnju i lipnju. Na taj smo se nacin u lipnju prvi put približili iznosu od tri milijuna nocenja. U srpnju je ostvareno 100 tisuca nocenja viška, dok je prošlogodišnji rekordan kolovoz znacajno nadmašen te je ostvareno velikih 500 tisuca nocenja viška cime smo se sasvim približili realizaciji od gotovo sedam milijuna nocenja u kolovozu. Navedeni pokazatelji govore nam da je predsezona dobro odradena. Ukupno 11 posto više je znacajno povecanje. Srpanj je bio dva posto bolji, ali zadnjih smo 11 dana imali kišno i ružno vrijeme u samoj špici, što je zasigurno imalo svoj danak. I na kraju imamo doista fantastican kolovoz koji je nadmašio sva ocekivanja i realizirao osam posto više nocenja. Usporedimo li ovogodišnji kolovoz s, recimo, ne tako davnom 2008. godinom, kada je realizirano 5,6 milijuna nocenja, povecanje iznosi 1,2 milijuna nocenja u svega tri godine i to samo na razini kolovoza, istice direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic.

Prema podacima županijskog TZ-a, na tom se fantasticnom rezultatu posebice može zahvaliti privatnom smještaju koji je imao najveci rast nocenja u prvih osam mjeseci - cak 33 posto. U tom je sektoru bilo cak 2,9 milijuna nocenja. Rast u nocenjima imao je i hotelski sektor i to pet posto, a ostvarili su 3,7 milijuna nocenja. Najvece brojke, kao i uvijek dosad, realizirane su u istarskim kampovima - sedam milijuna nocenja, što je porast od cetiri posto. Nešto više od 2,7 milijuna nocenja bilo je u apartmanskim naseljima, što je porast od dva posto.
Što se pak tice turistickih središta u Istri, sva su po turistickom prometu za osam mjeseci prošla bolje nego lani, a preko dva milijuna nocenja ostvarile su perjanice istarskog turizma Rovinj (2,5 milijuna) i Porec (2,2, milijuna). Slijede ih najkamperskija opcina u Istri Funtana s 1,2 milijuna nocenja, Medulin s 1,7 milijuna, Tar-Vabriga s 1,2 milijuna, Umag s 1,8 milijuna te Vrsar s 1,1 milijun nocenja.

Ocito je to znak da je najviše pomaka prema gore u samoj špici sezone moguce ostvariti upravo u obiteljskom smještaju koji je ove godine pokazao izniman uzlazan trend usprkos tome što je pocetkom srpnja bilo žalbi iznajmljivaca da su slabo popunjeni. Doduše, i tada su oni kvalitetniji, koji znaju da moderni gosti ipak u apartmanu trebaju klimu i satelitsku televiziju te bežicni internet, istaknuli da im je popunjenost odlicna. Ipak, i ti se podaci trebaju uzeti s rezervom buduci da mnogi turisticki djelatnici u TZ-ima kažu da je za takvo povecanje zaslužno to što se ove godine veci broj iznajmljivaca, prije svega vlasnika vikendica, prijavilo od straha pred Državnim inspektoratom koji je od lani intenzivnije poceo cešljati teren, posebice u obiteljskom smještaju.

Buduci da se vruce ljetno vrijeme nastavilo i u rujnu, barem na pocetku, ocekuje se da ce i posezona biti još i bolja od ocekivanog. Naime, dosad je bio slucaj da bi ona uvijek bila bolje popunjena od predsezone i da je imala više izgleda za rast, što se u posljednjih nekoliko godina i obistinilo. Ove ce godine lijepo vrijeme dodatno pogurati rezultat.

A gdje bi turizmu bio kraj kada bi ovako odlican turisticki promet, koji se opet može proglasiti rekordnim, pratio i prihod od turizma?! On ce navodno, prema nekim prognozama, ipak biti veci od prošlogodišnjih 6,2 milijarde eura, no navodno je izvanpansionska potrošnja skromnija od prethodnih, predkriznih godina. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter