U privatnoj tvrtki dobit, u županijskoj gubitak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moja privatna tvrtka još nije aktivna pa se ni ne može dogoditi sukob interesa, izjavio nam je pocetkom prošle godine Branko Curic. Tada smo pisali o mogucem sukobu interesa sadašnjeg županijskog procelnika za turizam koji je kao direktor županijske tvrtke Istra golf dizajn u 2008., koju je inace Istarska razvojna agencija (IDA) osnovala prije više od cetiri godine na njegovu inicijativu, otvorio i privatnu firmu Golf Adria koja se bavi identicnim poslovima kao i javna tvrtka.

Vec tada, medutim, Curic nije govorio istinu. Njegova privatna tvrtka uopce nije mirovala, što je vidljivo iz njezinog godišnjeg poslovanja. U samo nešto više od tri mjeseca poslovanja u 2008. ostvarila je dobit od 20,5 tisuca kuna, dok je prošle godine ta dobit skocila na 50,7 tisuca kuna. U odluci o raspodjeli dobiti iz 2009. piše i da ce ona biti isplacena vlasniku društva, to jest Curicu, do kraja 2010. Na odluci donesenoj 31. ožujka je njegov potpis.

Ne zna za dobit


- Kakva dobit? Ne znam ništa o tome. Nisam si ništa isplatio. Nije isplacena nikakva dobit, kazao nam je jucer Curic, ocito zatecen podacima koje smo mu podastrli. Pojasnili smo mu da smo podatke izvukli sa službenih stranica Fine, na što je rekao da nema tocne podatke kod sebe. Kazali smo mu da je rijec o podacima koje je on sam predao Fini.

- Ne znam koje su vam namjere, ali nema tu nicega. Napuhuje se. Pokušao sam samo stati na noge, ali to je teško. Borio sam se da udem u posao, pravda se Curic.

Pocetkom 2009. se, medutim, složio s nama da bi bila rijec o sukobu interesa kad bi on doista poslovao sa svojom privatnom tvrtkom, što je tada negirao. - Vlastitu sam tvrtku osnovao cisto radi nekih poslova u buducnosti. Ništa drugo. Teško je dobiti neko dobro ime tvrtke. Sva su vec zauzeta. Cinilo mi se dosta zgodno za neke buduce stvari, kazao je tada Curic.

No, buducnost je vrlo brzo stigla, pa je sadašnji procelnik u prošloj godini preko svoje privatne firme imao 477,7 tisuca kuna prihoda. Kaže da je taj prihod ostvario opremanjem, odnosno nabavkom golf loptica. Na upit za koga je i što tocno radio, odgovara: - Bila je to nekakva nabava opreme za Kempinski.

S druge strane, javno trgovacko društvo Istra golf dizajn, koje se, ponovimo, bavi istom djelatnošcu kao i Curiceva privatna firma, poslovalo je u 2009. s gubitkom od 443,7 tisuca kuna. Županijska je tvrtka tako u prošloj godini ostvarila svega 264,5 tisuca kuna prihoda, oko 200 tisuca manje nego njegova Golf Adria, dok je istovremeno rashod iznosio 709,9 tisuca.

Veliki je to pad u odnosu na 2008. kada je Istra golf dizajn ostvario 926,3 tisuce kuna prihoda te 746,8 tisuca kuna rashoda. U odluci o pokricu gubitka iz 2009., koju je Curic potpisao 30. travnja, stoji da ce se gubitak pokriti ostvarenom dobiti u narednom razdoblju.

Gasi se Istra golf dizajn?


- Istra golf dizajn ce nastaviti raditi još neko vrijeme, ali ukoliko ne bude posla, ugasit ce se, najavljuje Curic, koji je, bez obzira na to što je nedavno postao županijski procelnik, ostao direktor javnog društva, ali tu funkciju, naglašava, obavlja bez naknade.

- Golf je doživio fijasko. Nema biznisa u golfu, nema mogucnosti da netko živi od njega. Kad bi se godišnje gradilo jedno igralište, onda bi bilo posla, kaže Curic, koji je pasionirani igrac golfa.

Naknade u obliku place mu zato nije falilo svih ovih godina dok je radio iskljucivo kao direktor Istra golf dizajna. Iako od Curica to nismo uspjeli doznati (bezuspješno smo ga pokušavali ponovno dobiti na mobitel, op.a.), a direktor IDA-e Darko Lorencin nam je rekao da je Curic taj koji bi trebao dati takav podatak, do njega smo došli putem nekih drugih izvještaja o poslovanju.

U prošloj godini je tako, unatoc gubitku, prosjecna neto placa jedinog zaposlenika u toj tvrtki bila 1.722 eura, odnosno više od 12,5 tisuca kuna, što je u prosjeku oko 700 kuna više no što je iznosila u 2008.

Ako je Curic kriv, zabranit ce mu igranje golfa


Za komentar cinjenice da je županijska tvrtka Istra golf dizajn, na cijem je celu županijski procelnik za turizam Branko Curic, u 2009. poslovala s gubitkom, dok je njegova privatna firma istodobno poslovala pozitivno upitali smo župana Ivana Jakovcica.

"Upoznat sam sa poslovanjem tvrtke IGD koja je nakon uspješnog poslovanja ostvarila gubitke u poslovanju zbog gubitka poslova uslijed ukupne svjetske krize i zastoja ulaganja. Naravno, kako se radi o gubicima koji su uobicajeni u takvim situacijama Istarska županija nece nadoknaditi takve gubitke jer to nije potrebno.

U slucaju da se dokaže da je g. Curic kriv za nastajanje svjetske krize bit ce primjereno kažnjen doživotnom zabranom igranja golfa. Jasno je da je ovo samo nastavak trakavice o negativnom pisanju kad je golfski turizam u pitanju.

Što se tice privatne tvrtke koja, kao što i vi znate, ne radi iste poslove, ona je nastala jer je Branko htio u privatnike nakon svih negativnih napisa o golfu, ali je na moj nagovor ostao u javnom sektoru i sada gasi tu tvrtku", odgovorio je Jakovcic na navedena pitanja. (Piše Bojan ŽIŽOVIC)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter