U prirodi se poezija čuje još jasnije


Proteklog su se vikenda, petu godinu za redom u Butorima održali Šumski pjesnici, manifestacija koja je privukla veliki broj posjetitelja i čija popularnost iz godine u godinu raste. Publika iz raznih djelova Istre uputila se u Butore, kako bi prisustvovala događaju u šumi.

Prvu je večer otvorio Michele La Paglia, talijanski glazbenik koji je uz pomoć djembea privukao pažnju publike, a nakon toga mu se u svirci pridružio Vladmir Kuzman na gitari. Poredani oko vatre pjesnici i pjesnikinje, jedan za drugim, čitali su svoju poeziju, na raznim jezicima, a publika je imala priliku čuti kako originale, tako i prijevod.

Ove su godine na Šumskim pjesnicima nastupili Enesa Mahmić, Tea Tulić, Milan Rakovac, Neven Ušumović, Maja Klarić, Tibor W. Sennyey i Bojan Krivokapić. Hrvatski PEN centar je na ovoj manifestaciji ugostio nekoliko zanimljivih engleskih pjesnika, Jamesa Byrnea, Stevena J. Fowlera i Sandeepa Parmara, te Marca Fazzinija iz Italije, Damira Sodana i Tomicu Bajsića iz Hrvatske.

Koncentrirani na poeziju i glazbu, posjetitelji su sjedili na travi i balama sijena, te uživali u vrhunskoj i nesvakidašnjoj atmosferi, a druženje je potrajalo do ranih jutarnjih sati. Također, iste je večeri u Butorima postavljena mala pokretna knjižnica u kojoj se na kraju večeri našlo nekoliko knjiga koje prolaznici i posjetitelji ubuduće mogu posuditi ili razmijeniti.

Drugog dana Šumskih duhova, u Gradskoj loži u Grožnjanu, održala se glazbeno poetska radionica i čitanje, dok je u umaškom baru Buoni Amici, La Paglia priredio zanimljiv koncert na nekoliko udaraljki. Maja Klaric i Goran Blazevic, organizatori ovog događaja, veoma su zadovoljni odazivom publike i pozitivnim reakcijama, te poručuju dosadašnjim i budućim posjetiteljima da prilikom posjeta Butorima zaliju stablo šumskih pjesnika, dud koji je posađen prije pet godina, te da posjete šumsku knjižnicu i obogate je ponekim naslovom. I ove su godine šumski pjesnici dokazali kako je poeziju moguće izvući iz grada, knjižnica i čitaonica, te ju odvesti u prirodu gdje se izgovorena riječ čuje još jasnije. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter