U pripremi Zbirka neprofesijskog filmskog stvaralaštva Istre

O projektu su govorili Klara Buršić Matijašić, Anton Pletikos, Lana Skuljan Bilić, Marko Zdravković Kunac i Gracijano Kešac (D.
O projektu su govorili Klara Buršić Matijašić, Anton Pletikos, Lana Skuljan Bilić, Marko Zdravković Kunac i Gracijano Kešac (D.

U pripremi Zbirka neprofesijskog filmskog stvaralaštva Istre

 

Svečano potpisivanje ugovora o donaciji kojim je udruga Pulska filmska tvornica službeno predala izuzetno vrijednu i zanimljivu Arhivu Foto-kino kluba "Jelen" i MAFAF-a Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te konferencija za novinare u povodu projekcije arhivskih filmova i snimaka u Kinu Valli održani su jučer u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na pulskom Kaštelu.

- Ugovor o donaciji je rezultat višegodišnje suradnje između potpisnika ugovora, čiji je cilj bila izrada stručnoga popisa i digitalizacija cjelokupne arhive i građe nastale radom i djelovanjem pulskog Foto-kino kluba "Jelen" te Međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma MAFAF (1965. – 1990.), kazao je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac.

Vrijedna donacija

Kustosica Muzeja Lana Skuljan-Bilić, koja je i odradila veliki dio toga projekta zajedno sa studentima povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, je kazala da se  "donacija sastoji od 1.998 raznovrsnih predmeta, odnosno dokumentarne fotografske, tehničke i filmske građe koja je iznimno važna za povijest grada Pule te kino i fotoamaterizam. Posebno je vrijedan za istaknuti 71 primjerak filmske građe nekadašnjih članova "Jelena". Donacijom arhive stvoren je temelj za formiranje buduće muzejske zbirke amaterskoga filmskoga stvaralaštva".

Marko Zdravković Kunac u ime Pulske filmske tvornice naveo je da je "ovaj međuinstitucionalni projekt nastao uspješnim povezivanjem Pulske filmske tvornice, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, čiji su studenti u sklopu izvannastavnih aktivnosti marljivo radili na popisivanju i digitaliziranju cjelokupne arhive uz mentorstvo i nadzor stručne djelatnice muzeja".

U povodu završetka ovog velikog projekta bit će organizirana i projekcija filmova i dokumentarnih snimki u Kinu Valli ove subote, 6. svibnja, u 17 sati.

Na važnost ovoga projekta ukratko se osvrnuo i Anton Pletikos iz Zajednice tehničke kulture Pula te dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile prof. dr. Klara Buršić Matijašić, koja je posebno pohvalila studente koji su u ovaj projekt uložili veliki rad i trud, što će im zasigurno biti dragocjeno iskustvo.

Riječ je o višegodišnjem projektu klasificiranja, signiranja i popisivanja muzejske građe, nastale radom i djelovanjem Filmskog kluba "Jelen" iz Pule te muzejske građe nastale radom i djelovanjem MAFAF-a. Građa se sastoji od filmskog, pisanog, radnog i promotivnog materijala, službenih dokumenata, fotografija, nagrada i priznanja, predmeta koji su se koristili pri izradi filmova i ostalog materijala koji je popisan u razdoblju od početka 2014. do kraja 2016. godine. Projekt je nastao uspješnim povezivanjem Pulske filmske tvornice, Povijesnog i pomorskog muzej Istre te Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Nova zbirka

Muzej je stavio na raspolaganje svoju stručnu djelatnicu - kustosicu Lanu Skuljan-Bilić, koja je organizirala, vodila i nadzirala cijeli postupak stručne obrade, zaštite i odlaganja muzejske građe na način propisan propisima o zaštiti muzejske građe od općeg društvenog i javnog interesa.

- Povijesni i pomorski muzej s doniranom građom osnovat će Zbirku neprofesijskog filmskog stvaralaštva Istre. Pozivaju se svi bivši članovi KK Jelen i građani Pule da doniraju dodatne materijale Muzeju i budućoj Zbirci neprofesijskog filmskog stvaralaštva Istre, naglasio je Zdravković Kunac.

Subotnji program u Kinu Valli

U subotu će se u Kinu Valli s početkom u 17 sati prikazati filmovi "Agonija smisla" (Rubi/Ploy), "San o djevojčici i jajetu" (Valter Aličajić), "Potreba" (Dragutin Nikolić), "Opća opasnost" (D. Kolić/D. Načinović), "Fudbal i parče perfekta" (Željko Duraković), "Fasade" (Josip Rif), "Proljeće mladosti" (Branko Kosović), "U šumi" (Davor Miljan), "Konjsko meso" (M. Gunarić), "Bunarina" (Tomo PL) i "Iluzija" (Oto Širec). Filmovi i snimke bez zvučne trake bit će popraćeni živom glazbom u izvedbi Sebastiana Stella (bubanj), Anice Franjul (klavijature), Nataše Dragun (flauta), Luke Vrbaneca (saksofon) i Sandra Peročevića (bas gitara). (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter