U pripremi rekonstrukcija ceste Dajla - Antenal

(K. FLEGAR)
(K. FLEGAR)

U tijeku su pripreme za temeljitu rekonstrukciju ceste od Dajle do Antenala, za koju je trenutno u izradi idejni projekt, doznajemo iz Grada Novigrada. Vozači se svakodnevno imaju prigodu uvjeriti koliko je kolnik neprimjeren i preuzak za državnu cestu, na mjestima je asfalt jako uništen i upravo se na toj prometnici dogodilo više prometnih nesreća s poginulim osobama.

Prema procjenama iz Hrvatskih cesta vrijednost investicije koja uključuje proširenje ceste te dogradnju biciklističke staze i kružnih raskrižja iznosit će najmanje 25 milijuna kuna. Dio je to projekta za obnovu cijele prometnice od Savudrije do Vrsara, koji ujedinjuje Hrvatske ceste, gradove i općine čijim teritorijem ona prolazi te turističke subjekte.

- Mogućnost za ovaj zahvat otvorila se nedavnom prekategorizacijom te ranije županijske ceste u državnu. Za rekonstrukciju će se pobrinuti i financirati je Hrvatske ceste. Međutim, ovdje se radi i o uspješnom primjeru javno-privatnog partnerstva. Naime, turistička tvrtka Laguna Novigrad u dogovoru s Gradom s približno 350 tisuća kuna financira idejni projekt za dio od Dajle do kružnog toka na ulazu u Novigrad, kaže pročelnica gradskog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Sandra Rugani Kukuljan.

Na osnovu idejnog projekta zatražit će se lokacijska i građevinska dozvola te izraditi izvedbeni projekt, a Grad Novigrad ima obavezu riješiti imovinskopravne odnose za zemljišta na kojima će se proširiti cesta.

- Realno je očekivati dolazak strojeva na teren početkom 2015. No, nešto će biti ostvareno već do ovogodišnje ljetne sezone. Hrvatske ceste su raspisale javni natječaj za izvođače radova koji će obnoviti dio asfaltnog sloja u najlošijem stanju, od naselja Celega do rotora kraj hotela Makin.

U tijeku je i javni natječaj za izbor izvođača koji će izgraditi kružni tok Marketi nedaleko od ulaza u Novigrad iz pravca Poreča, između sportske dvorane i ambulante. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter