U pripremi projekt sanacije propalih šahtova na bulevaru

Šahtovi koji duže od desetljeća stvaraju probleme vozačima (Neven LAZAREVIĆ)
Šahtovi koji duže od desetljeća stvaraju probleme vozačima (Neven LAZAREVIĆ)

Kroz raspravu s građanima, uoči sastavljanja prijedloga proračuna Grada Pule za ovu, 2016. godinu, gradska uprava odgovorila je, između ostalog, i na prijedlog o formiranju "tima stručnjaka" za sanaciju propalih kanalizacijskih šahtova i to, konkretno, u Arsenalskoj ulici, odnosno bulevaru. Kako su tada govorili, Grad je već obavio snimanje oborinskog kolektora u toj ulici te je u pripremi "izrada projektnog zadatka" za sanaciju šahtova.

Šahtovi točno na udaru kotača

U obnovu bulevara krenulo se 2005. godine i to pod pritiskom javnosti. Obnovljeni bulevar je 2006. godine otvoren, nakon što se rok otvaranja u nekoliko navrata pomicao. No, kako nam je jednom priznao visokopozicionirani djelatnik gradske uprave, već prilikom obnove bulevara, odnosno izgradnje kanalizacijskog sustava bilo je jasno da je trasa kolektora krivo projektirana te da će se šahtovi nalaziti točno na "udaru" kotača vozila. Iako je takva tvrdnja kasnije preformulirala u "radovi su se odvijali sukladno projektu" te "pozicija cijevi oborinske kanalizacije određena je u odnosu na položaj ostalih postojećih instalacija u prometnici", činjenica je da su šahtovi postavljeni na prometnicu tako da vozila prelaze točno preko njih, što, s obzirom na frekventnost prometa bulevarom te posebno teških kamiona, znači za pulske vozače besplatnu terapiju rješavanja bubrežnih kamenaca.

S obzirom na tadašnji pritisak otvaranja ove prometnice uslijed prometnog kolapsa u gradu, problem se pokušao zamaskirati, ali pulski vozači već deset godina zbog toga plaćaju "grbavu" vožnju bulevarom zbog konstantnih ulegnuća kanalizacijskih šahtova. Od otvaranja, pa sve do danas, učestale sanacije šahtove, jednog za drugim, nastavile su se redovito, ali stanje se nikada nije popravilo. Sitni popravci i krpanja ne rješavaju problem, štoviše, nijedna sanacija nije polučila dugoročni efekt.

Definirati način sanacije

Pokušavalo se prvo samo s krpanjem površine uokolo kanalizacijskih šahtova, potom i rekonstrukcijom betonskih okana koje se dodatno učvršćivalo, međutim, stanje na bulevaru kronično je loše. Sve to dalo je briljantnu ideju pulskom dizajneru Željku Buriću da u Flaciusovoj ulici 2010. godine postavi plakat i nadjene bulevaru općeprihvaćeno ime "Ulica nepopravljivih šahtova".

Međutim, s obzirom da je Grad na prijedlog "participativnog budžetiranja" odgovorio da je u pripremi izrada projektne dokumentacije za sanaciju, možda je konačno došlo vrijeme da se sanacijom netko ozbiljno pozabavi, da bude napravljena kako treba i da se bulevarom nakon cijelog desetljeća počne normalno voziti.

- Za sada je napravljen snimak oborinskog kolektora u Arsenalskoj ulici kojim je utvrđeno stvarno stanje, odnosno postojeća situacija na osnovi kojih podataka Grad Pula obavlja analizu stanja. Slijedom toga izvodit će se sve daljnje aktivnosti koje će definirati način sanacije, početak radova, kao i rokove izvođenja. U suradnji s tvrtkom Pragrande d.o.o. u prethodnom je periodu provedena tzv. CCTV inspekcija s ciljem ispitivanja tehničke ispravnosti cjevovoda i okana pod zemljom, a snimljeno je i očišćeno ukupno 492 metara cijevi i 17 okana oborinske kanalizacije. Nalaz CCTV inspekcije i dobiveni podaci služe kao temelj za izradu projektnog zadatka sanacije šahtova koji je već u pripremi, potvrđuju nam iz Grada Pule.

Usput su iz gradske uprave još jednom potvrdili da se rekonstrukcija Arsenalske ulice odvijala sukladno projektu izgradnje tlačnog voda crpne stanice, a da je pri samoj rekonstrukciji ulice pozicija cijevi oborinske kanalizacije određena u odnosu na položaj ostalih postojećih instalacija u predmetnoj prometnici. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter