U pripremi najveći simpozij o Vlačiću Iliriku

Tulio Demetlika, Irene Dingel i Luka Ilić (I. RADIĆ)
Tulio Demetlika, Irene Dingel i Luka Ilić (I. RADIĆ)

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i dr. Irene Dingel, direktorica Odjela za europsku povijest Leibnitz instituta (IEG) iz Mainza, potpisali su sporazum o suradnji u organizaciji četvrtog Međunarodnog znanstvenog simpozija o Matiji Vlačiću Iliriku. Skup na temu "Vlačić kao europski komunikator" održat će se dogodine u rujnu u Labinu, rodnom gradu velikog mislioca, gdje se očekuje 20 uglednih znanstvenika iz deset zemalja, koji izučavaju lik i djelo znamenitog protestantskog teologa, povjesničara, crkvenog povjesničara i filologa.

Bit će to, kako je naglašeno na svečanosti u sjedištu Zbirke Matije Vlačića Ilirika, dosad najveći i najkvalitetniji simpozij. IEG je zadužen za izbor te poziv sudionika, tiskanje brošura i zbornika, dok će Labin osigurati smještaj i logističku podršku.

Na simpoziju će se, najavio je dr. Luka Ilić iz IEG-a, obraditi Vlačićevi europski kontakti, utjecaj na druge znanstvenike, teološki prijepori te njegova uloga crkvenog povjesničara i filozofa.

- Zahvaljujući partnerstvu Grada i Leibnitz Instituta dovest ćemo znanstvenike koje još nisu bili na simpoziju, rekao je Ilić i istaknuo iskazanu podršku hrvatskog konzulata u Njemačkoj. Podcrtao je i da se sklapanje suradnje simbolički upriličilo u mjesecu u kojem se obilježava Vlačićevo rođenje (3. ožujka 1520.) i smrt (11. ožujka, 1575., Frankfurt na Majni). (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter