U pripremi Istarska kulturna strategija 2

S predstavljanja drugog IKS-a u sjedištu Istarske županije (N. LAZAREVIĆ)
S predstavljanja drugog IKS-a u sjedištu Istarske županije (N. LAZAREVIĆ)

Izrada Istarske kulturne strategije za razdoblje od 2014. do 2020. godine najavljena je danas na konferenciji za novinare u Istarskoj županiji. Župan Valter Flego je kazao da je Istra puno napravila u kulturi te da je postala prepoznatljiva kao regija kulture.

- Hrvatska je od kolovoza 2013. godine članica Europske unije, a s time je i Istra postala regija u Europi. Sada se otvara pitanje kako što bolje zaštititi svoju posebnost i izraženi regionalni identitet. S drugim IKS-om prioritet će nam biti valorizacija kulture i njeno povezivanje s turizmom i gospodarstvom, kazao je Flego.

Pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica je kazao da "mandat" prvom IKS-u istječe u travnju te da je osnovna ideja da drugi IKS bude spreman do lipnja, kada će kao dokument biti predan Županijskoj skupštini.

- Nova Istarska kulturna strategija oslanja se na platformu Europske unije naziva Kreativna Europa. Trenutno imamo tri temeljna cilja: uključiti u izradu strategije što više stručnjaka u kulturi, izraditi operativni dokument koji će sadržavati ciljeve i rokove za njihovo provođenje te izraditi strateški dokument koji će nam omogućiti da se kandidiramo prema europskim fondovima, kazao je Torbica.

Dodao je da bi novi IKS trebao omogućiti nova zapošljavanja u kulturi te jače povezivanje kulture, turizma i gospodarstva. Torbica naglašava i potrebu za razvojem kreativnih projekata koji će jačati zavičajni identitet.

Što se procjene prvog IKS-a tiče, kazao je da je više od 70 posto ciljeva strategije realizirano, a kao primjere naveo je Hižu od besid, Centar za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu, Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu, knjigu o istarskim freskama te tiskanje statuta istarskih gradova.

Autor i koordinator IKS-a Davor Mišković je kazao da su se od izrade prve strategije do danas okolnosti bitno promijenile te da su europske smjernice za kulturni razvoj različite.

- Svi istarski kulturni djelatnici moraju odgovoriti na ove nove okolnosti, a kulturu trebamo gledati kao dio šireg razvojnog mehanizma koji uključuje povezivanje s drugim sektorima kao što su turizam i gospodarstvo. Zahvaljujući novoj platformi Kreativna Europa bit će otvoreni i novi infrastrukturni fondovi za ojačavanje i razvoj. U prvom je IKS-u naglasak bio na povezivanju aktera u kulturi, no sada tu koheziju treba podići na višu razinu jer je to važno za razvoj financijski većih projekata. Metodologija izrade novog IKS-a bit će različita od prvog jer je tada na strategiji radilo 18 timova. U ovom slučaju će to biti posao već postojećih županijskih kulturnih vijeća, a u tijeku je i niz razgovora s ključnim ljudima u državnim institucijama koji nam mogu objasniti kako reagirati na ove nove trenutke, kazao je Mišković.

Ti razgovori vodit će se do kraja ožujka, a u travnju počinje prvi krug konzultacija s kulturnim vijećima. Slijedi izrada teksta prvog nacrta IKS-a do 15. travnja nakon čega će biti održani okrugli stolovi i javna rasprava do kraja mjeseca. Okrugli stolovi bit će održani u više istarskih gradova: Bujama, Poreču, Rovinju, Pazinu, Labinu i Puli.

U svibnju je na programu novi krug konzultacija s kulturnim vijećima, nakon čega će se pristupiti izradi teksta drugog nacrta IKS-a. Održavanje sjednice Vijeća za kulturu Istarske županije i usvajanje teksta konačnog nacrta IKS-a planirani su za sredinu svibnja, a početkom lipnja u planu je i objava teksta u tiskanom i elektronskom izdanju. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter