U Premanturi i Pomeru gradit će se novi dječji vrtići

Vizualizacija budućeg premanturskog vrtića
Vizualizacija budućeg premanturskog vrtića

Premantura i Pomer u doglednom bi roku trebala dobiti nove vrtiće. Novi vrtić u Premanturi gradit će se na mjestu sadašnjeg, izgrađenog 1968. godine, koji je u derutnom stanju. Idejni projekt izradila je pulska tvrtka ARH.2000, a uskoro se očekuje i građevinska dozvola da bi se projekt mogao kandidirati na neki od natječaja europskih i drugih fondova koji se očekuju početkom iduće godine, napominje medulinski donačelnik Damir Demarin. 

Natječaji početkom iduće godine

- Vrijednost investicije još nije poznata. Idejno rješenje usuglasili smo s prijedlozima Uprave vrtića. Projekt je izmijenjen i korigiran prema njihovim preporukama, tako da ćemo ga sad dovršiti. Namjera nam je ishoditi građevinsku dokumentaciju, te suglasnosti javnopravnih tijela, poput HEP-a i Županije, nakon čega ćemo potražiti financiranje iz različitih fondova. Puno je najava i mogućnosti, a sad čekamo objavu natječaja najavljenu u siječnju. Najvažnije nam je da pripremimo dokumentaciju da bismo mogli kandidirati projekt. Očekujemo europska sredstva, iako se uvijek nadamo domaćim zbog brže i jednostavnije procedure, veli Demarin. Objašnjava da je postojeća zgrada vrtića u Premanturi derutna i praktički nema temelje, nego podlogu, a zbog loše izolacije  u prostorijama izbija vlaga i puno se troši na grijanje.

- Postojeći vrtić ćemo srušiti jer je star i neuvjetan. Sanirali smo ga već nekoliko puta i trenutno je u zadovoljavajućem stanju, ali to je daleko od idealnog, što zbog veličine, što zbog rasporeda prostorija. Premali je, jako im dobro dođu proljeće i ljeto jer imaju  veliko dvorište koje ćemo sačuvati u istoj veličini, veli Demarin te dodaje da će troškovnik biti poznat nakon izrade dokumentacije neophodne za ishođenje građevinske dozvole.

- Očekujemo da ćemo projekt prijaviti iduće godine, a u najbolju ruku gradnja bi počela koncem iduće godine jer je ionako u turističkoj sezoni zabranjeno graditi, najavljuje Demarin. Novi će, moderni vrtić ovalnog tlocrta pokriti potrebe Premanture i u nj će se moći smjestiti mješovita grupa koju čini 21 dijete.

Pomerski vrtić pored place

U novom će se vrtiću bruto površine od 260, odnosno građevinske bruto površine od 171 kvadrata, nalaziti garderoba, sanitarije, spremište rekvizita, terase, distribucijska kuhinja sa spremištem, soba odgojitelja, sanitarije za osoblje i posjetitelje i strojarnica. Vrtić će se graditi na čestici od 989 kvadrata i imat će jednu nadzemnu etažu. Bit će usklađen s PPUO-om Medulina, državnim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe, zakonima o gradnji i o prostornom uređenju te ostalim važećim propisima.

Osim Premanturaca, novi vrtić dobit će i Pomerci, i to u samom središtu mjesta, pored Place, na općinskom zemljištu. Vrtić u Pomeru trenutno dijeli prostorije zajedno s općinskom komunalnom tvrtkom.

- Jedna se vrtićka skupina nalazi u općinskoj zgradi koja je svojedobno bila predviđena za krizno zbrinjavanje djece. Novi će se vrtić izgraditi na parceli koju je Općina otkupila pored pomerskog Puča. U novoj će zgradi biti mjesta za dvije skupine djece, projekt je izrađen i bit će kandidiran zajedno s premanturskim, rekao je Demarin, ne želeći precizirati kada bi mogla početi gradnja budući da sve ovisi o rezultatima natječaja.

Stalan prirast djece

- Treba vidjeti uvjete natječaja, hoće li veličina objekata biti bodovana. Jedna smo od rijetkih uprava koja ima stalan prirast djece i trudimo se to pratiti ne samo izgradnjom ustanova, nego i sufinanciranjem troškova boravka djece u vrtićima te poboljšanjem kvalitete smještaja, naglašava Demarin. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter