U predvorju Vižule ipak stambeno-poslovne zgrade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U neposrednoj blizini medulinskog poluotoka Vižula, poznatog arheološkog lokaliteta, vec se nekoliko mjeseci gradi objekt ciji je zid podignut tik uz more na samoj obali.

- Pulski Odsjek za prostorno uredenje i gradnju županijskog odjela izdao je 31. srpnja 2009. gradevinsku dozvolu za gradnju cetiri objekta tvrtki Tatis sa sjedištem u Medulinu ruske državljanke Tatiane Zinovkine, saznajemo u Opcini Medulin.

Zanimljivo je da je dozvola izdana u vrijeme kad je na snazi bio još stari Detaljni plan uredenja Funtana-Osipovica koji je pak 1. travnja 2008. stavljen van snage po sili zakona.

- Prema odredbama zakona, gradevinska dozvola je izdana u skladu s planom koji je bio važeci u vrijeme predavanja zahtjeva nadležnom uredu, pojašnjavaju u Opcini Medulin koja je pak uložila žalbu na gradevinsku dozvolu za sve cetiri katastarske cestice na kojima se gradi jer se radi o dozvoli koja je izdana na temelju plana koji više nije na snazi. Medutim, žalbu je zbog nepravovremenosti županijski odjel za prostorno uredenje i gradnju odbacio u rujnu 2009. godine.

Istarska županija je, naime, navodi u dopisu procelnica odjela Grozdana Lovrecic, preuzela od županijskog Ureda državne uprave i cetiri zahtjeva za izdavanje gradevinskih dozvola medulinske tvrtke Tatis, prema Zakonu o prostornom uredenju i gradnji 1. sijecnja 2008. Tvrtka je tražila gradevinske dozvole za gradnju stambenih i poslovnih zgrada.

Zahtjevi za izdavanje gradevinskih dozvola podneseni su 2004. temeljem izvoda iz DPU-a Funtana-Osipovica prije izmjene Zakona o gradnji i Uredbe o uredenju i zaštiti zašticenog podrucja mora, kao i prije donošenja Prostornog plana uredenja opcine Medulin, navodi dalje Lovrecic. Gradevinske dozvole Županija je izdala tijekom srpnja 2009., a gradnja mora zapoceti u roku od dvije godine od dana njihove pravomocnosti.

Granica pomorskog dobra na mjestu gradnje nije odredena te se primjenjuje definicija granice pomorskog dobra "šest metara od crte srednjih viših visokih voda", a za izdavanje gradevinske dozvole presudna je prostornoplanska dokumentacija koja je temelj za izradu glavnog projekta.

Ukinutim DPU-om na jednoj je gradevnoj cestici planirana gradnja na udaljenosti od oko 20 metara od mora. Istim je planom odredeni broj gradevinskih cestica planiran dijelom i u moru.

- Investitor može graditi po sili zakona, a mi, kad bismo mogli, sprijecili bismo gradnju na tako atraktivnoj lokaciji u neposrednoj blizini mora. Stoga možemo samo planirati buduce gradnje i na tome radimo. Krajem srpnja, primjerice, donesene su izmjene i dopune prostornog plana Medulina, a trenutno je u izradi Urbanisticki plan uredenja Medulina koji bi do kraja godine trebao biti na javnoj raspravi. Ubuduce cemo napraviti sve što se može da se ovakve gradnje sprijece, rekao nam je medulinski nacelnik Goran Buic.

Upit o ovom slucaju željeli smo uputiti i tvrtki Tatis, no na njihove nam se brojeve telefona nitko nije javljao.


Podijeli: Facebook Twiter