U predstečajnim nagodbama prostor za manipulaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Profesor na Ekonomskom fakultetu dr. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, kojeg je Vlada Jadranke Kosor postavila na mjesto prvog čovjeka Nadzornog odbora Podravke tijekom afere "Spice", najupućeniji je "insajder" u odnose koprivničkog giganta, propale varaždinske Fima grupe i rovinjske Mirne.

- Kako ocjenjujete instituciju predstečajne nagodbe, kakvu provodi aktualna Vlada?

- Možda je to dobra namjera, ali ona narušava tržišno funkcioniranje i pitanje vlasništva nad trgovačkim društvima. Radi se i o problemu ustavnog prava, jer tvrtke ostaju na životu dok se vlasnicima oduzima imovina… Možda se može dograditi stečajni zakon, jer su ovakve predstečajne nagodbe narušile čitav tržišni mehanizam kojeg pokušamo sagraditi. Osim toga, i primjer Mirne i drugi primjeri pokazuju da postoji prostor za manipulaciju koji proizlazi iz mogućnosti diskrecijskih odluka. Postavlja se pitanja, na primjer, zašto spašavati taksistu koji je pokušao nelojalnom konkurencijom uništiti tržište i pri tome propao?

- Bili ste predsjednik Nadzornog odbora Podravke. Od kada postoji interes za Mirnu?

 - S Mirnom se nismo bavili aktivno, spašavali smo Podravku. Imali smo problema sa zadarskom Adrijom oko pakiranja sardina, pa smo gledali kako da objedinimo kapacitete. Ali, danas ne mogu otkrivati detalje poslovanja Podravke dok sam bio tamo na dužnosti. Želim samo reći da sam pazio na događaje oko Mirne, te zaključio da je to dosta bitno. Da je Podravka imala pravog vlasnika, objedinili bi Mirnu, SMS i Adriju u jedan lanac.

- Podravka je, prema brojnim javnim mišljenjima, SDP-ova tvrtka. Može li se kroz njezino poslovanje, pa i prema Mirni koja je nije pod pokroviteljstvom te stranke, gledati strančarenje?

- Nije problem samo u Podravci, nego u čitavoj državi. Mi u državi nemamo državotvorno vodstvo, nego se sve svodi u stranačke okvire. Potezi koje vuče Vlada rezultat su neznanja i nesposobnosti, koje se pokriva stranačkim interesima. To je katastrofa za državu, a neke od žrtava su Mirna i Podravka. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter