U prašini cekaju prirodni plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne možemo više živjeti u prašini i s raskopanim ulicama. Plinofikacija Verude Porat previše se odužila, turisticka sezona samo što nije pocela, a u naselju su još uvijek raskopani kanali i neasfaltirane ulice, kažu nam žitelji Verude Porat, prvog pulskog naselja u kojem je zapoceo teci prirodni plin iz Jadranskog mora u projektu plinofikacije Pule.

I uistinu, Veruda Porat, kao jedno od mladih naselja Pule, s lijepim gradevinskim zdanjima koja krase još ljepše okucnice, trenutno ima glavnu prometnicu koja izgleda kao da je tek izašla iz rata. Palisina ulica prepuna je prekopa, zakrpa, ulegnuca, raskopanih nogostupa i pravo je cudo koliko ju se uništilo svim dugogodišnjim radovima. Nakon izvršene plinofikacije asfaltirana je, ali to ju je samo dodatno nagrdilo.

Na njene prilaze ne treba trošiti ni rijeci jer im kanal plinovodne mreže još uvijek nije asfaltiran, a negdje je još uvijek i otvoren iako turisticka sezona samo što nije pocela. Buduci da mnoga domacinstva na Verudi Porat kucni budžet podebljavaju turizmom, jasno je što otvorene i neasfaltirane prometnice znace za ovo naselje.

No, važnije od turizma je razmišljanje stanara, kojima je puna kapa radova. Iako su se vec prikljucili na prirodni energent, koji se odmah, prema njihovim rijecima, pokazao puno boljim od dosadašnjeg, imaju mnogo primjedbi na racun Plinare i izvodenje radova.

Na novi energent prikljucen je i stanar Palisine ulice Andelo Jeromela, koji se medutim negativno osvrnuo na organizaciju radova i troškove, za koje smatra da ih ne trebaju snositi gradani.

- Organizacija posla je na nuli i zato su se radovi toliko odužili. Kada njihove cetiri osobe dolaze riješiti jedan problem, jasno je da su neorganizirani. Takoder, gradani snose velike troškove. Plinara mijenja plinovod i na njima je da to isfinanciraju, a ustvari se nama kod zamjene plinovoda naplacuje svaka sitnica. Usto, uslijed toliko dugih radova pune su nam sobe prljavštine i prašine pa koliko god cistite nikako ne može ocistiti kucu, u dahu nam govori gospodin Jeromela.

Evidentno je, dakle, da gradani hvale novi prirodni energent, puno kaloricniji od dosadašnjeg, koji im omogucava uštedu u domacinstvu. Medutim, unatoc svom strpljenju, izvodenje radova smatraju predugim i neorganiziranim te, uz to, uz nedostatak kvalitetnih pojašnjenja.

Dovoljno je to upozorenje za daljnju plinofikaciju Pule jer plin je stigao tek u prvo pulsko naselje. Shvate li izvodaci i Plinara ozbiljno poruke gradana Verude Porat, ostali Puljani ne bi smjeli trpjeti prilikom izvodenja radova u njihovim naseljima, što ce uslijediti vec na jesen.


Podijeli: Facebook Twiter