U Pragu prosvjedi protiv vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više desetaka tisuca stanovnika Ceške sudjelovalo je u subotu u prosvjedu u središtu Praga, odazvavši se pozivu ceških sindikata i oko 20 razlicitih inicijativa iz kampanje "Stop vladi".

Prosvjednici su u šetnji od sjedišta Ceško-moravske konfederacije sindikalnih saveza do Vaclavova trga nosili transparente na kojima je pisalo "Stop vladi". Uz sindikalne zastave isticali su i druge transparente, poput "Necemo vladu politicke mafije", "Kad nepravda postane norma, otpor postaje obveza" i Kucnuo je cas da se otjera Necas", što je aluzija na ime premijera Petra Necasa koji je posljednje dvije godine na celu koalicijske vlade triju stranaka desnice i centra.

Prosvjednike su u Prag od jutra prevozili specijalnim autobusima i vlakovima iz raznih dijelova cijele Ceške, a voda CMKOS-a Jaroslav Zavadil uoci prosvjeda je izjavio kako ocekuje okupljanje najmanje 50.000 ljudi.

Glavni zahtjev je da Necasova vlada zamrzne reforme i štednju u sklopu konsolidacije javnih financija, jer to, prema ocjeni sindikata, radi potpuno neosjetljivo prema ljudima s nižim placama. Traže da vlada, ukoliko ne želi odustati od reformi, podnese ostavku i raspiše izvanredne parlamentarne izbore.


Podijeli: Facebook Twiter