U povodu Dana pobjede položeni vijenci na Mirogoju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, visoko državno izaslanstvo položilo je jutros vijence i zapalilo svijeće za na Mirogoju.

- Došli smo se pokloniti žrtvi naših prijatelja bez kojih ne bi bilo ni Bljeska, ni Oluje, ni slobodne Hrvatske. Mi smo dužni doći, zahvaliti i reći još jednom - bez vas ovoga ne bi bilo, izjavio je ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Predrag Matić.

Uz ministra Matića, izaslanstvo su predvodili povjerenik predsjednika Republike za branitelje i njegov izaslanik Vinko Kovačić te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

Zgrebec je rekla da je došla uoči sutrašnjeg velikog blagdana izraziti, u ime Hrvatskog sabora, duboku zahvalnost svim braniteljima, a posebno onima koji su ostavili svoje živote braneći domovinu.

Vijenci su položeni ispred spomenika Glas hrvatske žrtve - zid boli, na Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

Predsjednik Vlade čestitao Dan pobjede i Dan branitelja

Predsjednik Vlade Zoran Milanović čestitao je svim hrvatskim građankama i građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i hrvatskim braniteljima njihov dan, podsjetivši da se hrvatska zastava, koja je prije 18 godina označila oslobođenje okupiranih područja, danas vijori i u Bruxellesu.

- Prije osamnaest godina hrvatski je stijeg na kninskoj tvrđavi označio pobjedu hrvatske vojske i oslobađanje okupiranih područja. Danas se on s ponosom vijori i u Bruxellesu i u Strasbourgu. Širom svijeta prati naše vojnike u mirovnim misijama, postavši simbol spremnosti za očuvanje vrijednosti za koje smo se opredijelili – za slobodu, mir, demokraciju i vladavinu ljudskih prava.

Prošli smo od tada dug i zahtjevan put. S brojnim smo teškoćama suočeni i danas, kad te vrijednosti dijelimo s ostalim članicama Europske unije i s njima, ravnopravno, odlučujemo za zajedničkim stolom.

Tog su dalekog kolovoza, u samo 84 sata vojno-redarstvene operacije Oluja, hrvatski branitelji oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara. Zahvalni smo im na hrabrosti i odlučnosti, zahvalni smo njihovim obiteljima. Mnogi od njih utkali su svoje živote u temelje hrvatske države. Hvala i svim hrvatskim građanima koji su podupirali i pomagali ovu opravdanu, oslobodilačku borbu. Jer, kao što je jednom rekao Vlado Gotovac, pobjedu u Domovinskome ratu ostvarila je naoružana i nenaoružana, muška i ženska Hrvatska.

Mi, pobjednici, zato danas imamo snage i možemo osuditi svako počinjeno zlo, žaliti za svakom nevinom žrtvom, svakim izgubljenim životom u ovome nametnutom ratu. Učinimo sve da budemo dostojni tih žrtava i izgradimo Hrvatsku kakvu su njezini branitelji sanjali. Bolju Hrvatsku, piše u čestitki predsjednika Vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter