U potrazi za znanjem potegnuo do Novog Zelanda

Juraj Mastilović
Juraj Mastilović

Tek što su prošlog ljeta otvorili posjetiteljima svoju stanciju, obitelj Mastilović je dobila brojne pohvale turista na portalu TripAdvisor. Domaćin na farmi smještenoj nedaleko naselja Kokuletovica, tristo metara od ceste Rovinj – Bale, je 24-godišnji Juraj Mastilović, najmlađi vinar Rovinjštine. Svoje goste odvodi na vrh brda Monsporco sa kojeg puca panoramski pogled na more, od Brijunskog otočja do Limskog kanala, za bure do Italije i Alpa. To je bio i glavni razlog što je Juraj jednostavno nazvao imanje po latinskom nazivu za brdo - Stancija Collis. Zgodna je podudarnost što to ime koincidira sa poznatim frijulanskim vinorodnom krajem Collio. Pri vrhu brda na vidikovcu je uređen punkt za kušanje vina i ulja. Potom se obilaze maslinici, vinogradi, voćnjak i pašnjaci na kojem pasu magarci i istarska goveda. Slijedi odmor i kušanje autohtonih specijaliteta na terasi kamene kuće u kojoj je smještena vinarija. Podno kuće su dva igrališta za male sportove, pa posjetitelji imaju i mogućnost rekreacije.

Kultivirane šume

Sve je počelo 1988., kada je poznati rovinjski odvjetnik Mirko Mastilović kupio staru štalu i pašnjak zarastao u šumu na brdu Monsporco, najvišem na području Rovinja od ceste za Bale prema moru. Namjera mu je bila da malo pobjegne iz grada i puni baterije u netaknutoj prirodi. Uz preživjele stare zapuštene masline, koje su se nekad sadile u svaku škrapu s vremenom je za obiteljske potrebe počeo saditi nove, uz domaće bužu, rošinjolu i istarsku bjelicu talijanske lecino i pendolino.

Nakon krčenja na okolnim parcelama je potom posađen vinograd sa lozama malvazije, terana, merlota i cabernet sauvignona. Po nadogradnji nekadašnje štale i uređenju prostranog dvorišta obitelj se ovamo i preselila, pa se iz godine u godinu imanje širilo kupnjom privatnih i uzimanjem u najam državnih parcela. Trenutno se obrađuje oko šest hektara, od kojih se najnovije iskrčene parcele na samom vrhu brda spremaju za sadnju novog vinograda.

- Od cijelog imanja najviše očekujem od ovih parcela koje su idealne za sadnju vinograda. Ovo je mjesto prozračno, puno sunca, sa popodnevnim odsjajem svjetla iz mora. Oko ovih parcela nema drugih vinograda ni mogućnosti prenošenje bolesti, pa ću se na njima moći upustiti u ekološku proizvodnju, kaže o svojim daljnjim planovima Juraj Mastilović, koji uz obiteljski obrađuje i nekoliko unajmljenih vinograda u okolici, koje su mu zbog poodmaklih godina ustupili stariji vlasnici.

Ističe da od malih nogu voli prirodu i životinje. Stalno je s tatom i mamom dolazio na Monsporco, volio se motati oko zemlje, maslina i loza. Obitelj je zato bila zadovoljna kada je upisao studij vinarstva u Poreču. Uz put se i praktički obrazovao kod poznatih vinara. Tako je 2013. odradio berbu na salašu poznatog pjevača i vinara Zvonka Bogdana u Subotici. Za iduće berbe obučavao se kod Ivice Matoševića.

Paleta vina Collis

- Htio sam upoznati i svjetska iskustva, pa sam, stupivši u kontakt preko vinskih portala, prošle godine tri mjeseca radio u svjetski poznatoj vinariji Indevin, u vinorodnoj regiji Marlborourgh na Novom Zelandu. Prošlu godinu sam diplomirao, odradio jesensku berbu kod Ivice Matoševića, pa potom u svom vinogradu. Temeljem stečenog znanja i skupljenog iskustva nastao je brend Collis, s kojim sam izašao na tržište, priča Juraj Mastilović.

Uz klasičnu istarsku malvaziju Juraj pod svojim brendom prodaje buteljke terana, koje je po brdu Monsporco nazvao Monteran. Tu je i njegova kupaža, couvee u kojem je klasici merlota i cabernet sauvignona dodao i autohtonu sortu teran. Dio vina stavio je na odležavanje u drvene bačve od francuskog hrasta. Kaže da pažljivo prati simbiozu drva i vina, koje će samo blago barikirati da održi okus sortnosti.

- Pobornik sam autohtone malvazije, pa ni slučajno ne želim upotrebljavati južnoafričke kvasce proizvedene na bazi sauvignona. Želim dobiti pravi miris malvazije, pa sam za vrenje koristio prvi autohtoni kvasac Istarske razvojne agencije Brtonigla, kaže mladi vinar.

Kao i još neki istarski vinari ove je godine dio vina proizveo uz pomoć mošta dobivenog ranijom berbom manje količine grožđa. Na temelju dosadašnjih iskustava svježije malvazije će raditi kvascima iz Brtonigle, a odležane sa vlastitim moštom. Kaže da je na taj način dobio punije vino, posebno pogodno za odležane i blago barikirane malvazije.

Cijela obitelj radi

Kaže da je najviše na imanju, ali da je za funkcioniranje farme zaslužna cijela obitelj. Puno je posla u maslinicima, vinogradima, voćnjaku vinariji, tako da sam ne bi nikako mogao sve obaviti.

- Uz tatu Mirka puno mi, posebno oko posjetitelja, pomaže mama Carmen. Sestra Laura je također orijentirana na imanje, pa studira mediteransku poljoprivredu u Poreču. Brat Fran je zagrebački student, ali je također znalac, pa ga u šali zovemo kućni somellier. Stalno mi pomaže i zaručnica, studentica Sanja, zahvaljuje se Juraj.

Sa svojim prvim buteljiranim vinima i maslinovim uljem Juraj Mastilović je osvojio zlatnu medalju na ovogodišnjoj Antonji, najstarijoj istarskoj smotri vinara i maslinara. Slijedećeg vikenda nastupa na Vinokomu, najvećem hrvatskom međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u Zagrebu. Zasad vina prodaje na kućnom pragu i na užem području Rovinja, ali će nakon sadnje novih vinograda širiti svoje tržište.

Gnojidba humusom

Radi samodostatnosti poljoprivrednog imanja i gnojidbe nasada humusom nastalim fermentacijom stajskog gnoja, Mastilovići su na stanciji izgradili štalu. Na imanje su prvo stigli boškarin i dvije krave, a potom i magarci. Istarska goveda su na Monsporco stigla kada ih je iz središta Bala morao maknuti pokojni Miho Matijaš. On se nije htio rastati od svoje stoke, pa su ga Mastilovići svaki dan dovozili na Monsporco. Magarci su stigli sa farmi Gordana Galanta, Romana i Vladimira Fola. - Na farmi u malim pakovanjima od dva decilitra nudimo i magareće mlijeko. Poznato je da ovo mlijeko bogato proteinima ima blagotvorno djelovanje kod alergija, čestih upala dišnog sustava, astme i problema s imunitetom. O tome se pročulo i među turistima, koji sve češće navraćaju radi mlijeka, a potom kupuju vino i ulje, pokazuje nam Juraj bočicu traženog magarećeg mlijeka.

Starinska malvazija

- Prošle godine krenuo sam i u eksperimentalnu proizvodnju na stari način, kuhanjem vina na dropu spontanom fermentacijom na vlastitim kvascima. Osobno volim takva puna i bogatija vina, drugačija od onih dobivenih modernim postupkom. Najveće iznenađenje bilo mi je kada su ih nakon kušanja odabirali i posjetitelji naše stancije, posebno strani turisti, kojima su ovakva vina posve drukčija. Stoga sam odlučio da ću u svoju paletu uvesti i ovo vino koje sam nazvao malvazija rustica. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter