U potrazi za svakodnevnim situacijama

Silena Košara ispred fotografije drvoreda
Silena Košara ispred fotografije drvoreda

"Doma je najljepše", naziv je samostalne izložbe fotografija mlade rovinjske umjetnice Silene Košara. Riječ je o članici dvaju fotografskih klubova - rovinjske "Batane" koja joj je i osigurala predstavljanje, te Kluba amaterske fotografije u Svetom Lovreču. O interesu za Seleninim fotografijama i onom što osjeća i snima, najočitije govori dupkom ispunjena galerija Centra vizualnih umjetnosti.

Iako je i autorica više zajedničkih fotografskih izložba, na ovoj posljednjoj Silena se predstavlja s dvadeset fotografija u boji i jednom crno-bijelom koje objedinjuje u naziv "Doma je najljepše", a koju, opet atraktivnom čine i njena dva podnaslova, odnosno fotografije koje se isprepliću i nadopunjavanju - "Ja putujem" i "Ti putuješ".

- Na fotografiji "Ja putujem", Silenina dosadašnja iskustva pronalazimo u urbaniziranim krajolicima, gdje toplina i bliskost s ljudima ne postoje, a stepeništa, tuneli, prometnice se tek naziru. U ovakvoj subjektivno ocrtanoj cjelini Silena putuje Evropom. Okolina joj priča o sebi, ali se istovremeno vješto izmiče stvarnosti. U drugoj cjelini, "Ti putuješ" autorica je uspješna u potrazi za sasvim običnim, svakodnevnim situacijama jednostavnih osoba, onih koje je inače teško izdvojiti iz mase. Iz osobne nam perspektive govori o njima, stavlja ih u prvi plan svog autorskog okvira. Bez ikakvih ukrasnih dodataka, neposredno i spontano osvjetljava nam trenutke koji su tipični za današnju Evropu i njezine građane, rekla je Lavoslava Benčić, ujedno i autorica kataloga Silene Košare, dodajući i da se u obje cjeline može uočiti i osjetiti autoričin zreo stav, autorsko razumijevanje sadržaja, nekonvencionalnost, istraživački pristup i tehnološke vještine.  Naime, kako ističe Benčić, fotografije odlikuje autoričin smisao za cjelovitu autorsku strukturu i kompoziciju koju dopunjava originalnim tonskim spektrom svijetlih i tamnih područja slike.

- U nekim fotografijama autorica postiže zamućenje fotografije zumiranjem (engl. zoom burst). Povlačenje zuma tijekom ekspozicije malom brzinom zatvarača uzrokuje da se subjekti u središnjem dijelu kompozicije pojavljuju više ili manje oštri, a oni u blizini rubova su zamućeni. Učinke te tehnike Silena svjesno koristi kako bi gledatelj imao osjećaj da je i sam u pokretu. Ponekad, opet ona namjerno trese fotoaparat. Primjera radi u vožnji, i time izaziva deformaciju svjetlećih tijela u snopiće neoštrih (blur) krivuljica kako bi stvorila neponovljiv autorski efekt, dok tehniku male brzine zatvarača autorica spontano potkrepljuje iskustvenim asocijacijama, poput događanja van kadra i emocionalnim memorijama, zapisala je u predgovoru kataloga Lavoslava Benčić.

Sama autorica tvrdi kako je doma najljepše, jer to su upravo prve izgovorene riječi kada se vrati s nekog od putovanja. Stoga, tu Sileninu tvrdnju ispisanu ispod atraktivne fotografije drvoreda pinija (koje se nalaze na ulazu u Rovinj) najbolje je samostalno i u miru galerije osjetiti. A to se dakako može i učiniti sve od 2. svibnja, i uz autoričino objašnjenje. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter