U potrazi za Pulom od prije 150 godina

Gruss aus Pola - Pozdrav iz Pule, Forum, Arena, Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, C. Jurischek, Salzburg oko 1900.
Gruss aus Pola - Pozdrav iz Pule, Forum, Arena, Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, C. Jurischek, Salzburg oko 1900.

U potrazi za Pulom od prije 150 godina, s kraja 19. stoljeća, preciznije od 1863. nadalje, kad se grad ponovno rađa i doživljava nikad više ponovljen zamah, krenuli smo iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre - Museo storico e navale dell'Istria gdje se do konca kolovoza može razgledati izložba starih razglednica. Pod nazivom "Istra Istria Memento". Najviše ih je, naravno, iz Pule koja upravo u godinama izuma poštanskih dopisnica, kasnije i razglednica, prerasta u veliki grad. A sve je počelo izborom malog gradića na obalama duboke i prostrane uvale za ratnu, potom i glavnu ratnu luku Austro-Ugarske Monarhije.

Na ovoj je izložbi prvi put predstavljen javnosti izbor od "samo" 282 kartoline od njih čak 14 tisuća koliko ih posjeduje iznimno bogat fundus Zbirke starih razglednica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, koja je zaštićena upisom u Registar kulturnih dobara RH. Najstariji je eksponat dopisnica koja je odaslana iz Pule u Beč 24. listopada 1869., samo 23 dana nakon što je Bečka poštanska uprava izdala prvu poštansku dopisnicu pod nazivom Correspondenz-Karte!

Autorica izložbe i voditeljica Zbirke je kustosica Gordana Milaković koja stare razglednice skuplja po sajmovima antikviteta i među kolekcionarima diljem Europe. Kad se prije 13 godina zaposlila u Povijesnom muzeju, u Zbirci je bilo 2.000 predmeta, sada ih je sedam puta toliko, zahvaljujući dobro provođenom otkupu te potpori Grada Pule i Odjela za kulturu Istarske županije.

-  U muzeju prikupljamo razglednice koje se odnose na teritorij Istre koji je tijekom povijesti ulazio u sastav upravne jedinice Istre, a sada se nalazi u tri države, u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Prikupljamo razglednice od Muggie do Kastva i kvarnerskih otoka, jer je to sve bila Istra, priča kustosica Milaković, koja izložbu u Povijesnom muzeju potpisuje zajedno s dizajnericom Sanjom Pecirep, autoricom likovnog postava i vizualnog identiteta izložbe.

Gotovo sva mjesta u Istri na prijelazu stoljeća imala su svoju razglednicu, o čemu mnogi danas mogu samo maštati. Uz carsku ratnu luku Pulu i slavne mondene Brijune, tu su i drveni paviljoni na kupalištu u Valbandonu snimljeni 1912., panorama Štinjana, Sovinjak, Istarske Toplice, pazinski sajam, Cerovlje, Pazinski Novaki, Beram, Sv. Petar u Šumi, panorama Dolenje Vasi, Draguć, Paz, Buzet, Roč, Hum, sve do malih mjesta na Ćićariji, Sluma, Bresta, Dana, pa i ustoličenja novog župnika Josipa Vrpka u Lanišću 1910. (Piše Duška PALIBRK)

CIJELI TEKST ČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS.


Podijeli: Facebook Twiter