Nedavnom pazinskom završnicom Gastro okusa Istre gradsko je Udruženje obrtnika izvrsno ugostilo kolege iz istarskih podružnica, koji su pak jelima ugodno iznenadili posjetitelje.
Slično tome, na Trgu slobode se i početkom kolovoza, za najveći pazinski blagdan Rim, pripremaju jela od mesa istarskog goveda. I u bližoj okolici grada su gastronomske manifestacije dobro posjećene, od festivala maneštri u Gračišću do fešte od pulaštri u Funčićima, a pazinski su kuhari i ugostitelji redovito uspješni i na komornijim gastro-priredbama i natjecanjima, primjerice u pripremanju jela na bazi meda uz Dane meda u veljači.
Sve to daje dovoljno razloga da se zapitamo o slici i prilici pazinskog ugostiteljstva i gastronomije. Treba se suočiti s činjenicom da lokalno ugostiteljstvo čini skroman broj objekata (pogotovo kad mislimo na Pazin kao grad u užem smislu), a "pazinsku gastronomiju" bismo vrlo teško mogli definirati kao skup prepoznatljivih i uz grad povezivih jela ili pića.
Vrijeme "pazinskih purana" pripada prošlosti, a Puris u svojim najboljim danima nikad nije žustrije nastojao izgraditi gastronomski identitet svojih proizvoda povezan s gradom u kojem ova tvrtka ima sjedište. Doduše, bio je uvriježen, čak i u ugostiteljstvu daleko izvan Pazina, pojam "pazinski odrezak" za pohanu šniclu od purećih prsa nadjevenu pršutom i sirom. U tri objavljene Purisove kuharice javljali su se i recepti za "puricu na pazinski" i slično, ali se u praksi ti recepti nisu pojavljivali na jelovnicima restorana. (piše D. ŠIŠOVIĆ)
VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU