U potrazi za hranom i vodom medvjedi se spuštaju sa Ćićarije

Smeđi ili mrki medvjed
Smeđi ili mrki medvjed

Medvjed je rastrgao ovcu svega pedesetak metara od mjesta Vodice na Ćićariji, sela u pograničnom području laniške općine, a moguće je da su u medvjeđem pohodu stradala i četiri janjca kojih više nema na broju stada pastira Milana Ribarića. Nedaleko hranilice u blizini Vodica, medvjeda je prije nekoliko dana vidio i jedan lovac, a sudeći prema lovačkim dojavama, ova se divljač koja ima status strogo zaštićene životinjske vrste, sa Ćićarije spustila i do buzetske kotline.

Izbjegavaju susrete s ljudima

Medvjedica s mladima viđena je prije desetak dana između Kotli, popularnog istarskog izletišta i Grjoka, najvećeg puča na Mirni koji ne presuši ni u najsušnijem razdoblju.

Medvjeđe tragove lovci su nedavno zapazili i oko hranilice s kukuruzom blizu sela Pengari. Medvjed nije stalna divljač u buzetskom lovištu već se spušta s Ćićarije u potrazi sa hranom, a moguće i vodom jer zaredali su se sušni dani.

- Ne pamtim da je medvjed na buzetskom području ikada napao domaće životinje, a posebno ne ljude, no ipak oprez nije naodmet, ne treba skretati previše van šumskih putova jer medvjedica s mladima malo je agresivnija nego bi to inače bila, upozorava predsjednik Lovačkog društva "Mirna" Buzet Branko Golojka. Iako medvjedi u pravilu izbjegavaju susrete s ljudima, ako medvjedica osjeti da su ona ili mladunče ugroženi, može biti opasna i brza.

Po suši slade se medom iz košnica

Osim planinara, rekreativaca, izletnika i svih koji borave u prirodi, na oprezu trebaju biti i pčelari posebice oni poučeni iskustvom iz sušne 2012. godine kada je na samom rubu planinskog masiva Ćićarije, u medvjeđem pohodu u Krkužu u dva navrata stradalo tridesetak košnica. Medvjedi su, sladeći se medom, te godine uništavali i košnice u Selcima i Čiritežu, a štete su zabilježene i u pčelinjacima na Pazinštini. Iako buzetsko i ročko lovište graniče sa Ćićarijom gdje se ova divljač brloži, lovci ne pamte da je medvjed ikada kao sušne 2012. godine, radio štete u lovištu, a takvo su ponašanje pripisali poremećajima u prirodi uslijed ekstremnih vremenskih prilika. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter