U potrazi za hranom galebovi sve hrabriji i nasrtljiviji

Marin Bratetić: Važno je nastaviti tradiciju (G. Č. Š.)
Marin Bratetić: Važno je nastaviti tradiciju (G. Č. Š.)

Čitatelji su na nas upozorili na problem galebova, koji je sve prisutniji i u Puli. Naime, kako navode, na područja preko puta gradilišta nove bolnice, ali i u centru grada oko tržnice, galebovi već s prvim zrakama jutra počinju jako kričati što ljudima smeta. Još veći problem im je što oni, kako pričaju, sjede po okolnim zgradama i sjure se na svaki panin, krofnu, komad kruha i doslovno ljudima izbijaju hranu iz ruku.

Životinje netipične za urbanu sredinu

U potrazi za odgovorima, kako se odnositi prema ovome problemu, najprije smo kontaktirali Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije te ih upitali je li njima netko prijavio ovaj problem, tko je za to nadležan i kako bi se mogao riješiti.

- Svi mi uviđamo "problem" raznih vrsta životinja, netipičnih za urbane sredine, koje se nastanjuju u naseljima, prigradskim područjima pa i u samom centru grada. To su čvorci, golubovi, divlje svinje, šišmiši, srne, lisice…. Galebovi, svi smo svjedoci, u zadnje vrijeme postaju agresivniji, otimaju hranu i često zaposjedaju stambene zgrade, poljoprivredne površine (naročito nakon oranja), ne pokazuju strah i sve se više približavaju ljudima, veli nam dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju.

Pojašnjava kako to nekima "jako smeta dok neki uopće negativno ne reagiraju, a sve ovisi od osobe do osobe". Dodaje i da se Zavod za javno zdravstvo ne bavi ovom problematikom, osim ukoliko to nije usko povezano s vrstama koje su prinosnici zaraznih bolesti ili mogu izazvati opasne ubode ili ugrize te naknadne alergijske reakcije.

- Imamo vrste koje, možda nisu tako primjetne, ali mogu biti opasni za zdravlje kao prijenosnici bolesti. Na primjer, tigrasti komarac, koji se kod nas nastanio i uspješno se širi već 12 godina, a potencijalni je prijenosnik bolesti. Zatim azijska bubamara. koja se nastanjuje u kuće, kućna stjenica za koju bilježimo sve veći broj slučajeva u turističkim objektima, a ovih dana je veliki problem s osama i stršljenima, koji napadaju ljude, rade gnijezda po tavanima, dimnjacima, dvorišnim objektima, a njihov ubod može prouzročiti ozbiljne probleme, veli Landeka. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter