U posljednja tri dana zbrinuto 530 bolesnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je usred novog toplinskog vala, izraženijeg od svih koji su se ovog ljeta već dogodili i to ne samo zbog temperatura koje ponegdje dosežu i rekordne vrijednosti, već i zbog predviđenog trajanja. Rezultat je to pritjecanja izrazito toplog zraka s jugozapada, a zadržavanjem tople zračne mase toplina se prema kraju tjedna akumulira. Dosad apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije zabilježena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama i iznosila je 42,8 stupnjeva Celzija, no dani koji su pred nama mogli bi nam donijeti i novi rekord. Već jučer je, prema podacima DHMZ-a, najviša dnevna temperatura na splitskom Aerodrom Resnik dosegnula čak 42,3 stupnja, što je najviša temperatura koja je u srijedu izmjerena u cijeloj Europi i treća najviša temperatura službeno izmjerena u Hrvatskoj.

Na našem području rekordi već padaju, pa je tako u Pazinu izmjerena maksimalna temperatura od 38,8 stupnjeva. To je novi apsolutni temperaturni rekord, odnosno temperatura za 0,1 stupanj viša od one zabilježene u kolovozu 2012. godine. Visoke temperature, kao i vremenske promjene veliki su stres za organizam te je stoga zbog toplinskog vala, ali i špice turističke sezone proteklih dana gotovo utrostručen broj intervencija Hitne medicinske službe. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević za Hinu je izjavila da je broj intervencija u protekla 24 sata u kopnenim županijama povećan prosječno za 30, a u priobalju od 80 do 150 posto. Broj Hitne194 postao je ovih dana užarena linija, kazala je Grba Bujević. Kakva je situacija s intervencijama ovih dana na području Istre doznajemo od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Srđana Jerkovića.

Uzimajte elektrolite

- Broj intervencija zbog stanja uzrokovanih vremenskim (ne)prilikama porastao je proteklih dana za oko 20 posto s tim da se gotovo uvijek može očekivati i porast broja intervencija tijekom dva do pet dana nakon prolaska toplinskog vala te je prevenciju i liječenje važno provoditi ne samo za vrijeme toplinskog vala, nego i nakon toga - kaže dr. Jerković dodajući da je u posljednja tri dana Zavod za hitnu medicinu istarske županije zbrinuo 530 bolesnika, od čega je 150 intervencija obavio na terenu. Najčešći simptomi vezani za visoke temperature, kazao je, bili su vrtoglavica, slabost i umor, kolapsi odnosno kratkotrajan gubitak svijesti, otežano disanje, mučnina i povraćanje te pogoršanje kroničnih srčanih i respiratornih bolesti. Najviše su intervencija zbog posljedica toplinskog vala zatražile mlađe osobe uzrasta između 7 i 19 godina te osobe starije od 65 godina, a podaci kazuju da medicinsku pomoć češće traže žene.

- Ovih dana dok vladaju ekstremno visoke temperature savjetujem svima da se pridržavaju savjeta koje mogu dobiti od nadležnih službi i liječnika. Najvažnije je rashladiti svoj dom, kloniti se vrućina što je više moguće, rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, te pomoći drugima. Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu, te popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe po vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata zatražite medicinsku pomoć, savjetuje ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Ne dajte aspirin

U slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju trebalo bi, kaže, potražiti savjet liječnika, a liječnika, odnosno hitnu pomoć trebalo bi odmah nazvati i ukoliko član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću, suhu kožu ili delirij tijekom kojeg nerazumno razgovaraju i nemirni su, te imaju grčeve ili su bez svijesti.

- Dok čekate na liječničku intervenciju smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25 do 30 stupnjeva. Mjerite temperaturu tijela i hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38 stupnjeva. Za snižavanje temperature tijela nemojte dati aspirin ili paracetamol! Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj i sačekajte intervenciju, kazao je dr. Jerković.

Zanimalo nas je i kako inače protječe turistička sezona, koliko je porastao obim posla Hitne službe i koji su najčešći razlozi izlaska na teren, izuzev ovih vezanih uz probleme s visokim temperaturama.

- Zasad sve protječe uredno, broj intervencija u odnosu na vrijeme izvan sezone povećan je za oko 35 posto, a pored tegoba uvjetovanih vrućinom ove sezone bilježi se porast broja utopljenika, ozljeda, prometnih nezgoda te srčanih bolesnika, kazao je dr. Srđan Jerković zaključujući kako na sreću, usprkos tome što se radi znatno više nego izvan sezone, zahvaljujući i povećanom broju timova u svim turističkim regijama, zasad čitav sustav funkcionira dobro. (Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter