U posjetu kod strica Masnice u Vili Jeza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Monte Libricu nikada nije dosadno. Rijeke djece neprestano dolaze, zajedno sa svojim uciteljicama i odgojiteljicama, te uživaju u šarenilu knjiga, pripovijedanju, sugestivnim crticima koji se prikazuju. No, Monte Libric ima i naglašenu didakticku ulogu.

Tako nas je nakon vrlo zanimljive radionice šišanskog dijalekta uciteljica iz tamošnje talijanske podrucne škole Barbara Markulincic upozorila da nismo dobro napisali "spod murve" po šišanski, da se to piše "xota 'l morer", a konjugacija glagola imati glasi mi je (ja imam), ti ti je (ti imaš), lu/ela jo (on/ona ima), noi vemo (mi imamo), voi ve' (vi imate) i lori jo (oni imaju).

Zahvaljujemo joj što nas je poducila tome, tim više što je šišanski govor jedan od najstarijih istriotskih govora, i da nema hvalevrijednih inicijativa pojedinih entuzijasta bio bi, posebice u pisanom obliku, zaboravljen.

Zvijezda subotnjeg piknika s autorom bila je talijanska spisateljica Francesca Ruggiu Traversi, koja je govorila o svojim knjigama za djecu, koje piše od 2007. godine.

- Odrasla sam u Verbaniji, u prekrasnoj prirodi, a jezera, brdašca i cjelokupan krajolik bili su mi poticaj za kreiranje mojih djela, posebice onih o desetogodišnjem djecaku Tommyju, koji posjecuje strica koji se zove Livido (u prijevodu Masnica), a živi u kuci Villa Brivido (Vila jeza), rekla je Ruggiu Traversi, koja je diplomirala pravo, ali nikada nije radila u struci, jer više voli pisati.

Naglasila je da priprema i nove nastavke avantura o djecaku Tommyju te da bi voljela da se njezin izdavac dogovori za hrvatski prijevod. Saznali smo da je strastvena zaljubljenica u prirodu, obožava macke i najviše cita knjige za djecu. Piknik je moderirala nadahnuta Rea Korani.

Na Libricu su se inace ovih dana održavale i radionice za izradu lutaka, Tijana Vukic Stjelja poducavala je mališane kako stvaralacki pricati, a "Djedove price" Erwina Mosera citala je Anita Peti Stantic.

Gradonacelnik citao Antuntuna

"Što mislite, tko je ovaj mladi gospodin? Vozi li možda autobus ili pak radi nešto drugo? Što mislite, što on radi?", upitao je Mladen Kušec mališane okupljene sinoc na pozornici Baltazarovac u programu "Knjige papam". Jedno je dijete doviknulo: "On je predsjednik", a naposljetku je jedna curica, i to cak iz Zagreba, pogodila da je taj gospodin gradonacelnik.

Na Kušecov upit je li je lako biti gradonacelnik, djeca su odgovorila da ne znaju. Nakon toga, pulski im je gradonacelnik Boris Miletic procitao poznato djelo "Kako živi Antuntun" Grigora Viteza, a potom je Rea Korani procitala talijansku verziju Antuntuna, koju su preveli studenti s prve godine tršcanske Scuole superiore di lingue moderne (Visoke škole za suvremene jezike).

Miletic je rekao da mu se Antuntun oduvijek svidao jer sve radi na svoj nacin.(Vanesa BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter