U POS-ovoj zgradi najam uz mogućnost kupnje

Stanovi za najam nalaze se na adresi Divkovićeva 8/b (D. ŠTIFANIĆ)
Stanovi za najam nalaze se na adresi Divkovićeva 8/b (D. ŠTIFANIĆ)

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je javni poziv za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam dva POS stana u Šijani, s mogućnošću kupnje. Radi se o jednom stanu od 67,19 kvadrata i drugom od 125,52 kvadrata, a cijena najamnine je 20 kuna po kvadratu. U slučaju kupnje, kvadrat bi koštao 872,69 eura. Sutra od 10 do 14 sati bit će omogućen uvid u stanove.

- Od 65 POS stana izgrađenih u Šijani, bilo je ostalo osam neprodanih stanova i tada se krenulo u još jedan natječaj. Nakon tog, drugog, "kruga" ostala su još dva i APN ih je odlučio dati u najam uz mogućnost kupnje, rekao nam je gradski pročelnik Damir Prhat.

Cijena umanjena za plaćene najamnine

Pravo na podnošenje zahtjeva za najam imaju državljani Republike Hrvatske koji, kao i članovi njihova zajedničkog domaćinstva, nemaju u vlasništvu odgovarajuću nekretninu namijenjenu stanovanju na području gdje se nalazi nekretnina koja se daje u najam. Nadalje, pravo imaju osobe čiji prihod po članu obiteljskog domaćinstva iznosi najmanje 30 posto prosječne plaće u Republici Hrvatskoj prema posljednjem objavljenom podatku o prosječnoj neto plaći. Podnositelj zahtijeva obavezan je uz zahtjev za najam, priložiti isprave i dokaze, i to presliku osobne iskaznice za podnositelja zahtjeva te podatke o članovima obiteljskog domaćinstva koji će koristiti stan koji se daje u najam, izjavu danu pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da podnositelj zahtjeva i članovi obiteljskog domaćinstva nemaju u vlasništvu odgovarajuću nekretninu na području gdje se nalazi nekretnina koja se daje u najam. Podnositeljima treba i potvrda Ministarstva financija Porezne uprava, ispostave prema mjestu stanovanja o visini dohotka ostvarenog u godini koja prethodi tekućoj godini, za sve punoljetne članove obiteljskog domaćinstva.

Nadalje, potreban je vjenčani list ili rodni list za podnositelja zahtjeva i članove obiteljskog domaćinstva navedene u zahtjevu (ne stariji od 6 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva), izjavu o postojanju izvanbračne zajednice, potpisane od strane podnositelja zahtjeva, izvanbračnog supružnika/ce i dva svjedoka, danu pod kaznenom odgovornošću. Isprave i dokazi prilažu se kao obične preslike, odnosno vlastoručno potpisane izjave, a podnositelj zahtjeva dužan je, najkasnije prije zaključenju ugovora o najmu, dostaviti na uvid izvornike isprava odnosno, javnobilježnički ovjeriti svoj potpis na izjavama.

Cijena nepromjenjiva najviše tri godine

Davanje nekretnina u najam se provodi bez posebnih ograničenja i prema vremenskom redoslijedu podnošenja potpunih zahtjeva za najam određene nekretnine. Ugovorom o najmu se utvrđuje ovlaštenje najmoprimca da tijekom trajanja najma i i/ili prije proteka trajanja najma, nekretninu koja je predmet najma kupi od APN-a. Kupoprodajna cijenu nekretnine utvrđena prije sklapanja ugovora o najmu, nepromjenjiva je najviše 36 mjeseci od dana sklapanja ugovora o najmu, te se istekom tog roka ponovno utvrđuje. Utvrđena kupoprodajna cijena nekretnine može se umanjiti za iznos plaćene najamnine. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter