U Poreču velika izložba suvremenih kineskih umjetnika

Sebastijan Vojvoda, Sanja Radetić Fatorić i Lily Liu Liyng (V. HABEREITER)
Sebastijan Vojvoda, Sanja Radetić Fatorić i Lily Liu Liyng (V. HABEREITER)

Porečka Istarska sabornica ugostit će u ponedjeljak 11. studenog izložbu Green Box - Suvremena kineska umjetnost, na kojoj će se publici predstaviti šesnaest vodećih kineskih umjetnika. Izložba se u Istri odvija pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj, njegove ekscelencije Shena Zhifeija, Istarske županije i Grada Poreča. Zanimljivost je da će Poreč nakon Zagreba biti jedini hrvatski grad koji će ugostiti izložbu koja će nakon toga biti postavljena u Nacionalnoj galeriji u Budimpešti i Sarajevu.

Izložba će u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti biti otvorena u ponedjeljak 4. studenog u 19 sati, nakon čega seli u Poreč, gdje njezino postavljanje organiziraju poznata porečka Kineskinja Lily Liu Liying, predsjednica Hrvatsko-kineskog kulturnog centra, i porečko Pučko otvoreno učilište.

- Naziv Green Box, u prijevodu zelena kutija, označava proljeće, buđenje, nešto novo, moderno, što je ispred vremena. Kako je to moderno u Kini, umjetnici će i u Poreču, u Istarskoj sabornici stajati ispred svojih djela i govoriti o radovima, a publika će imati prilike razgovarati s njima budući da će biti organiziran tumač, rekla je Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica POU-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

Voditelj likovnih djelatnosti u POU-u Sebastijan Vojvoda rekao je da je izložba svakako senzacija za Istru, budući da su se proteklih godina slične izložbe mogle vidjeti smo u Zagrebu. Gostovat će najveća imena kineske suvremene umjetnosti koja su ostvarila najznačajnija djela u uljima na platnu, iako zanimljivost nije ulje, već tuš, tradicionalna kineska tehnika koja je formirala kinesku kulturu i estetiku kroz stoljeća.

- Na svjetskoj umjetničkoj sceni često se postavlja pitanje je li suvremeno kinesko slikarstvo, pogotovo u različitim tehnikama tuša, sljedeća velika stvar tzv. "The Next Big Thing", rekao je Vojvoda.

Izložba u Sabornici ostaje otvorena od 11. do 13. studenog, a u tom vremenu od 10 do 20 sati biti će prisutni i neki od umjetnika i tumač koji će objašnjavati svoj rad i djela posjetiteljima. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter