U Poreču uskoro natjecanje u lovu na veliku ribu

S lanjskog porečkog natjecanja u lovu na veliku ribu
S lanjskog porečkog natjecanja u lovu na veliku ribu

Idući vikend, od 7. do 10. rujna, u Poreču organiziramo spektakl sporta, zabave i gastronomije. Rečeno je to u srijedu na konferenciji za novinare u Villi Polesini kada je najavljeno drugo po redu međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu Offshore World Challenge - Poreč 2016. Pored onih koji uživaju u pecanju atlantske plavoperajne tune, ova manifestacija je namijenjena i onima koji žele uživati u delicijama od tune, ali i ljubiteljima glazbe Tonyja Cetinskog koji će održati koncert na porečkoj Rivi dana 10. rujna od 23 sata.

Franko Čerin, predsjednik Športskog ribolovnog kluba Big game 4tuna, koji je organizator događanja, rekao je da je posebnost ovog natjecanja što im je dopušteno da izlove 1.955 kilograma plavoperajne ribe.

Porečki pobjednik ide na Kostariku

- Ovo je najveća kvota ikad odobrena za ovakvu manifestaciju u Hrvatskoj, a usporedbe radi u Italiji se sva upecana tuna vraća u more. Privlačnost ove manifestacije ukazuje da je već sada 30 natjecatelja najavilo dolazaka, a ukupno je 50 brodova u pripremi za sudjelovanje na manifestaciji. Neki dolaze svojim brodom, a za druge smo iznajmili brodove u Hrvatskoj i Italiji. Dolaze nam sudionici iz Italije, Slovenije, Austrije, Rusije i, dakako, Hrvatske. No, do početka manifestacije očekujemo da će se još povećati broj sudionika jer mnogi čekaju da vide kakvo će biti vrijeme za trajanje manifestacije, rekao je Čerin.

Spomenuo je da plavoperajna tuna obitava u Jadranskom moru u značajnim količinama, a veliki primjerci tune mogu se uloviti upravo u akvatoriju zapadne obale Istre što potvrđuje i nedavno ulovljena tuna od čak 340 kilograma Ozrena Božića nedaleko od obale Rovinja i Poreča. Čerin je izjavio da je porečka manifestacija ustvari kvalifikacijsko natjecanje za World Offshore Championship 2017. koje se održava sljedećeg proljeća na Kostarici. Pobjednička ekipa iz Poreča stječe pravo nastupa na navedenom svjetskom prvenstvu.

Gurmanske gala večere

Vlatka Ilečić Arklinić iz Valamar Rivijere, službenog partnera natjecanja, rekla je da ove godine više nego ikad podupiru lokalne manifestacije te da je to postao jedan od njihovih strateških proizvoda. Rekla je da će ovom prilikom njihov doprinos biti u gastronomskom djelu, odnosno da će u restoranu Spinnaker prirediti gurmanske gala večere na bazi tune, a koje će pripremati kuhari - zvijezde lokalne gastronomske scene, dok će poznati istarski vinari svaki slijed popratiti svojim vrhunskim vinima. Zaključila je kako će Valamar platiti koncert Cetinskog, a što će biti kruna ovogodišnjeg Poreč Open Aira.

Hana Butković iz agencije MPG je najavila da će se upecane tune pripremati i besplatno nuditi Porečanima i njihovim gostima na rivi. Pojasnila da će to biti omogućeno 8. i 9. rujna, a kuponi će se moći dobiti na recepcijama svih Valamar objekata te od hostesa koje će ih dijeliti u centru Poreča tijekom ta dva dana.

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić je izjavio kako je zahvaljujući Čerinu zaključio da ima tune u porečkom akvatoriju te da lani nije na barci pratio manifestaciju, ali da ove godine hoće. Direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik je izjavio kako su do sada ostvarili 2,5 milijuna noćenja, a što je jedan posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Valter Flego, istarski župan je rekao da bez ovakvih manifestacija ne bi ostvarili brojke koje sada ostvaruju.

Offshore World Challenge Poreč 2016. održat će se pod pokroviteljstvom Grada Poreča, TZ-a Poreča, HTZ-a te uz podršku mnogih sponzora. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter