U Porecu "sanirali" naftno onecišcenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U poreckoj luci danas je izvedena koordinirana vježba sanacije naftnog onecišcenja mora, održana pod pretpostavkom da je brod Prince of Venice uslijed udarca o rivu poceo ispuštati naftu.

Akcija je ukljucivala promptni dolazak vatrogasaca koji su dopremili plivajuce zaštitne brane, njihovo napuhavanje te postavljanje oko broda da se sprijeci širenje pretpostavljene mrlje, što je vrlo brzo ucinio gumenjak porecke Usluge, koncesionara na luckom podrucju.

Vatrogasci su mlazom usmjeravali simulirano zagadenje, a potom je aktiviran uredaj za ispumpavanje onecišcenja s površine mora u spremnik, koji se potom odvozi iz luke. Citav postupak potrajao je oko 45 minuta.

"Pokazalo se da svi sudionici znaju baratati opremom, da su koordinirani i da mogu vrlo brzo zaustaviti širenje naftnog onecišcenja. Najvažnije je bilo odmah javiti nezgodu Luckoj kapetaniji, a brana je doista postavljena u vrlo brzom roku", ocijenio je ravnatelj Lucke uprave Željko Corak.

Uz vatrogasce i komunalno poduzece Usluga, u vježbi su sudjelovali i Lucka kapetanija kao nadležna institucija, rijecka Dezinsekcija te zapovjednik katamarana Prince of Venice Dorijano Kos.


Podijeli: Facebook Twiter