U Porecu psihosocijalni tretman nasilnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahtjev za financiranje programa psihosocijalnog tretmana nasilnika u obitelji uputit ce se Ministarstvu pravosuda jer je ono zakonski obvezno prema svojoj nadležnosti financirati taj program. Zahtjev ce se uputiti i Istarskoj županiji, koja još uvijek nije participirala u tim troškovima, te gradovima i opcinama, zakljucak je okruglog stola "Za obitelj bez nasilja".

U povodu Medunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u poreckom Zdravom gradu zajednicki su ga organizirali Obiteljski centar Istarske županije i Policijska uprava istarska, uz sudjelovanje Sigurne kuce Istra i pokroviteljstvo Grada Poreca.

- U proteklih deset godina u Istri je ubijeno 11 žena i troje djece, a ovaj broj u istom razdoblju u Hrvatskoj iznosi 133. PU istarska lani je intervenirala 731 put zbog obiteljskog nasilja, a u prvih šest mjeseci ove godine 448 puta. Policija je lani podnijela 423 prekršajnih postupaka, dok ih je preklani podneseno 327, što je porast od 29 posto, podaci su o porastu nasilja koje je iznijela moderatorica susreta Branka Žužic.

Porec je prvi grad u Istri koji je pokrenuo program psihosocijalnog tretmana nasilnika u obitelji, koji se aktivno provodi od kolovoza, a sljedeci mjesec prva grupa polaznika pocet ce djelovati i u Puli.

Tihana Mikulcic iz Grada Poreca rekla je da porecki program psihosocijalnog tretmana pohada osam pocinitelja obiteljskog nasilja upucenih od nadležnog prekršajnog suda. Grad je za te svrhe u proracunu osigurao 27 tisuca kuna za pocetnu fazu, te obezbjedio prostore za njegovo provodenje.

Nešto više o iskustvima provodenja psihosocijalnog tretmana iznijela je Štefanija Prosenjak Žumberak iz pulske udruge Lux, iz koje dolazi šest strucnjaka koji su prošli program edukacije o provedbi ovog programa.

Lani 75 prijava zbog obiteljskog nasilja prema djeci


- Tijekom 2010. godine od ukupno 289 zaprimljenih prijava zbog nasilnog i zanemarivajuceg ponašanja prema djeci, 75 se odnosilo na nasilje u obitelji, a najveci dio tih prijava odnosio se na fizicko i psihicko nasilje, podaci su o prijavama zaprimljenim u Uredu pravobraniteljice za djecu, koje je iznijela Danijela Žagar, savjetnica pravobraniteljice za djecu u rijeckom Uredu nadležnom za podrucje Primorsko-goranske, Istarske i Licko-senjske županije.

Žagar se osvrnula na izvještavanje u medijima o slucajevima gdje su djeca žrtve nasilja.

- U kontekstu problematike obiteljskog nasilja vrlo važnim i posebno ugrožavajucim za djecu smatramo medijsko prikazivanje pojedinacnih slucajeva u kojima se sumnja na zlostavljanje i zanemarivanje djece, jer eksponiranje slucajeva i opisivanje tih konkretnih okolnosti dodatno ugrožava djecja prava i otežava situaciju koju djeca prolaze. Zabrinjavaju slucajevi gdje se na senzacionalisticki izvještava o konkretnim slucajevima nasilja nad djecom i iznose podaci iz njihovog osobnog i obiteljskog života, i protivimo se takvom nacinu izvještavanja, rekla je Žagar.

Hoce li Ured podnijeti prijave o izvještavanju medija u konkretnom nedavnom slucaju oca iz Vodnjana koji je ubio sina, pa potom presudio i sebi, Žagar je rekla da još ne može govoriti jer je u tijeku obrada nadležnih institucija. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter