U Porecu pronadene žrtve kuge iz 15. i 17. stoljeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet ljudskih kostura nadeno je ovih dana na hridi Barbaran zapadno od poreckog poluotoka, a premda se nagada da je rijec o umrlima od kuge u 15. i 17. stoljecu, kada je ova pošast harala Istrom, to se bez DNK analize ipak ne može sa sigurnošcu tvrditi, doznajemo u Zavicajnom muzeju Poreštine. Kako uz kosture nisu nadeni prateci predmeti, to je teže odrediti njihovu starost i vrijeme ukopa.
Pronašli su ih ribolovci iz SRD-a Zubatac tijekom nedjeljne eko-akcije i javili policiji, koja je, obavivši ocevid, slucaj prepustila Zavicajnom muzeju. Prema izviješcu muzejskog savjetnika Vladimira Kovacica koji je iduceg dana izašao na teren, kosturi su otkriveni u predjelu s kojeg je za jakih nevremena postupno ispran zemljani sloj pa su se oni "pojavili" na površini.
- Najvjerojatnije su ove osobe pokopane na otoku Barbaranu, daleko od doticaja sa živucim ljudima, nakon što su preminule od zarazne pošasti na obližnjem otoku Sveti Nikola (gdje je bila karantena) ili u gradu, navodi Kovacic u izviješcu. Nalaz je dokumentiran, a kosti otpremljene na gradsko groblje i pohranjene u zajednicku kosturnicu. Moguce je da ih na Barbaranu ima još.


Podijeli: Facebook Twiter