U Poreču poplavljeni hoteli i kuće


Zbog olujnog nevremena u Poreču jučer od 13 sati Županijski centar 112 Pazin zaprimio je, doznajemo, 30-tak poziva.. Dojave su bile o poplavljenim hotelskim objektima, poslovnim prostorima i obiteljskim kućama. Poplavljene su tako Zelena Laguna, Hotel Kristal Poreč, Dječji vrtić Radost, TC Konzum, AC Bijela Uvala, Aquapark, Dom zdravlja. Najviše poziva za poplavljene prostorije obiteljskih kuća bilo je iz ulica Mate Vlašića, Mate Balota i Rade Končara. Svi pozivi su proslijeđeni JVP Poreč čiji su djelatnici izašli na teren i sanirali štete.

Poplavljen je i kolnik kružnog toka Žatika na koji su upućene Istarske ceste i policija.

Kako na svojim stranicama javlja portal Istramet (www.istramet.hr) vrlo nestabilno vrijeme obilježilo je i proteklu noć, a glavnina pogoršanja nastupila je 2 sata iza ponoći kada je područjem protutnjala izraženija fronta.

Prema mjerenju automatskih meteoroloških postaja, uvjerljivo najobilnija kiša pala je na Krku. U posljednja 24 sata u Baški je izmjereno nevjerojatnih 219 mm kiše, što je čak tri puta više od količine koje je primjerice zabilježila postaja u Poreču (72 mm).

Za tako nejednak raspored oborina zaslužne su grmljavinske ćelije koje su se u nekoliko navrata svojom glavninom premještale točno iznad jugoistočnog dijela otoka Krka, pojašnjava Istramet. 

Jake ćelije na sreću su zaobišle grad Pulu (mada grmljavine nije nedostajalo) i to samo za nekoliko kilometara čime je vrlo vjerojatno izbjegnuta velika poplava. Da je samo jedna izolirana ćelija s intenzitetom kiše od 300 mm/h pogodila grad, probleme bi teško mogli izbjeći. U samom gradu u posljednja 24 sata pale su mizerne količine kiše, od 5 do 12 mm, vele na Istrametu. Pulski vatrogasci jutros su nam potvrdili kako u Puli nisu zabilježeni problemi radi kiše.

Dodaju kako je primjerice na Rtu Kamenjaku u isto vrijeme zabilježeno čak 47 mm, a značajnije kiše bilo je i prema sjeveru, izdvojimo Peroj (20 mm) i Barbarigu (25 mm). 

U nastavku dana očekuje nas, kako prognoziraju, nestabilno vrijeme, ali bit će i duljih sunčanih razdoblja. Navečer će se atmosfera dodatno destabilizirati, stoga su izgledni češći pljuskovi praćeni grmljavinom. Nestabilno vrijeme očekuje nas i idućih dana, naročito tokom sutrašnjeg dana kada može biti jačih pljuskova. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter