U Porecu peticija protiv džamije, u Umagu islamski centar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donošenje urbanistickog plana uredenja porecke Stancije Vergotini iznenada je skinuto s dnevnog reda Gradskog vijeca prije mjesec dana, a razlog tomu je što se na jednoj parceli na tom podrucju planira graditi islamski kulturni centar, što je izazvalo protivljenje dijela gradana, ali i clanova vladajuceg IDS-a - glasine su koje su se u zadnje vrijeme širile Porecom.

Iako nitko o tome nije želio javno govoriti, prica je rasla iz dana u dan, a uz islamski centar sve se cešce spominjala i gradnja džamije, a s time raslo i nezadovoljstvo gradana.

Sve je eskaliralo sredinom ovog tjedna kada je u javnost procurila vijest da je gradonacelniku Ediju Štifanicu urucena peticija s potpisima 82 gradanina St. Vergotini koji se protive gradnji islamskog kulturnog centra.

- Nemamo ništa protiv toga da gradani islamske vjeroispovijesti imaju mjesto gdje ce se moliti, ali ne želimo da nam se nešto gradi iza leda, treba organizirati referendum. Cijelo je naselje izgradeno ilegalno i tko kaže da jednog dana uz centar nece niknuti džamija s minaretom, veli Pero Frljic, inicijator peticije i vlasnik nekretnine na St. Vergotini.

Frljic dodaje da u prezentaciji prijedloga UPU-a gradanima nije bilo govora o islamskom centru te tvrdi da je donošenje plana stopirano da bi se u njega naknadno ubacio centar koji se planira graditi na parceli od oko 3.000 kvadrata. Tvrdi da je donošenje UPU-a blokirano jer unutar IDS-a, koji ima vecinu u Gradskom vijecu, postoji protivljenje planu koji ukljucuje i gradnju islamskog centra, ali pricu žele zatajiti prije izbora.



Sumnje stanovnika St. Vergotini da je gradska vlast vec odobrila izgradnju islamskog centra na podrucju tog stambenog naselja oštro je demantirao gradonacelnik Edi Štifanic.

- Nismo odobrili nikakvu gradnju na podrucju Stancije Vergotini, a posebno ne gradnju islamskog centra, rekao je Štifanic. Napominje da UPU ovog podrucja još nije dovršen te stoga nije došao na dnevni red Gradskog vijeca.

Osim toga, dodaje, zemljište koje je navodno odredeno za gradnju islamskog centra je državno, odnosno u vlasništvu Agencije za upravljanje državnom imovinom i, dok se ne donese potrebna prostornoplanska dokumentacija, na njemu nije moguca gradnja.

Umaški islamski centar bez minareta


Iako se zbog bojazni od gradnje islamskog kulturnog centra u Porecu, gdje još nije tocno definirana niti lokacija, podignula ovih dana velika prašina, u Umagu je taj projekt vec na dobrom putu prema realizaciji.

No, premda ce netko sigurno pomisliti da je rijec o džamiji, predsjednik lokalnog ogranka SDA-e i predstavnik Medžlisa Islamske zajednce Umaga Hasan Catic tvrdi da nitko nikada nije spominjao džamiju - objekt površine 600 cetvornih metara koji ce se graditi nece imati nikakve elemente te vjerske gradevine.

Bit ce to obicna zgrada, smještena pored supermarketa Plodine u naselju Vrh, koja je arhitektonski jednostavna i uklopljena u okoliš.



- Radi se o višenamjenskom objektu na dvije etaže. U prizemlju ce biti smješten sakralni dio, tj. molitveni prostor s oko stotinu kvadrata, uz ostale pratece prostorije koje imaju još 30-ak cetvornih metara. Ondje ce biti i jedna sala za kulturna zbivanja nacionalnih zajednica Bošnjaka, Albanaca, Turaka i Roma u koju je na podrucju Bujštine upisano 180 obitelji.

Predvidena su i tri ureda za potrebe nacionalne i vjerske zajednice, dok ce na katu biti stan za svecenika, apartman za goste i još jedan manji, koji smo prenamijenili za potrebe male knjižnice od 30 kvadrata. Time bi sve naše potrebe trebale biti u cijelosti pokrivene, pojasnio je Catic.

Zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole predao je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj još u ožujku ove godine Odsjeku za izdavanje akata za gradnju u Gradu Umagu, kao i idejni projekt. Lokacijska je naposljetku izdana, ali na putu do realizacije stoji žalba vlasnika jedne od susjednih parcela.

Catic kaže da su svu dokumentaciju s prigovorima i objašnjenjima iz Grada poslali zatim u Zagreb resornom ministarstvu, pa ocekuje da bi sve zavrzlame trebale biti riješene za šest mjeseci, kada bi konacno trebala poceti gradnja.

Vlasnik parcele površine 1.600 cetvornih metara kod Plodina je Mešihat Hrvatske. Catic dodaje da ta prica traje vec desetak godina. (Pišu Vedrana HABERETER i Tanja KOCIJANCIC)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter