U Poreču otvoren 29. Promohotel sa 120 izlagača


Dvadeset i deveto izdanje međunarodnog sajma prehrane, pića i opreme za turizam Promohotel svečano je otvoreno danas u porečkoj dvorani Žatika, gdje se održava do subote. Otvaranju su prisustvovali brojni istarski gospodarstvenici, turistički djelatnici i ugostitelji, te gosti iz inozemstva.

Župan Valter Flego na otvorenju je rekao da unatoč kriznim vremenima u kojima BDP pada održavanje ovakve manifestacije pokazuje da ovdašnji poduzetnici, obrtnici i turistički djelatnici ne sjede skrštenih ruku, već su svjesni činjenice da treba duplo više trčati da bi bili konkurentni na tržištu.

Jasna Jaklin Majeteić, predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula, suorganizatora sajma, podsjetila je kako na sajmu i ove godine predstavljaju projekt "Drvo je prvo" kojim žele povećati uporabu drva i ojačati konkurentnost hrvatskih proizvođača drva. Na sajmu je predstavljeno sedam dizajn-proizvoda od drva te hotelske sobe hrvatskih proizvođača.

Na sajmu će se održati i Dan Vojvodine koja će prezentirati svoje potencijale i ponudu.

Ove godine Promohotel okuplja 120 izlagača na tri tisuće kvadrata unutarnjeg i 700 kvadrata vanjskog izložbenog prostora, a zainteresirani mogu pronaći sve za opremanje turističkih i ugostiteljskih objekta i privatnih kuća. Tako se na glavnom prostoru može, između ostalog, pogledati namještaj, bijela tehnika, tekstil, pribor za jelo, higijenski sustavi, sredstva za čišćenje i održavanje, madraci i promidžbene usluge. U vanjskom dijelu smjestili su se izlagači koji nude automobile, radne strojeve, vrtne garniture.

Usporedo sa sajmom održava se i Promonatura, izložba autohtonih i ekoloških proizvoda, u organizaciji BioIstre, na kojoj se nude delicije iz Istre i drugih krajeva Hrvatske pa se tako može probati međimursko bučino ulje, varaždinski likeri iz posebno dizajniranih i ručno ukrašenih bočica, slovenski pečeni sir, prirodni aromaterapijski i kozmetički proizvodi iz Vodnjana te razni ukrasi.

Uz proizvođače iz Vojvodine, strani izlagači na Promohotelu dolaze i iz Italije, Slovenije i Nizozemske. Firma Textiles 24 d.o.o. iz Nizozemske koja se bavi kupnjom, prodajom i plasmanom proizvoda na tržište, na sajmu se predstavlja prvi put i prezentiraju aparate za kavu, sireve, pjenušac i radnu odjeću, a kako kaže suvlasnik Hrvoje Vukadin, ulazak Hrvatske u EU bio ima je dodatni poticaj da se predstave na hrvatskom tržištu. Trenutno imaju dvije trgovine u Rijeci i Kutini. - Isto tako ovdje smo jer želimo promovirati istarske proizvode na nizozemskom, njemačkom i belgijskom tržištu. Imali smo prve razgovore prije tri mjeseca i nadamo se poslije sajma ostvariti još kontakata, trenutno smo zainteresirani za tartufe i proizvode od tartufa, kazao nam je Vukadin.

Promohotel je otvoren od 10 do 19 sati, a zadnjeg dana do 17 sati, a ulaz je besplatan. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter