U Poreču i Zagrebu se tražila karta više

Odlična posjećenost 1. festivala kosovskog filma
Odlična posjećenost 1. festivala kosovskog filma

U Poreču i Zagrebu 23. i 24. veljače uspješno je i s velikim interesom publike održan 1. Festival kosovskog filma koji je organiziralo Društvo albanskih umjetnika Hrvatske "Dea". Festival je u oba grada otvorila kosovska veleposlanica Shkendije Geci Sherifi, obilježivši time i osmu obljetnicu neovisnosti Kosova. Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović na drugom danu projekcije filmova naglasila je da je Poreč multinacionalan grad u kojem Albanci žive već nekoliko generacija, no zakinuti su za kosovsku kinematografiju pa je Festival od iznimne važnosti za njih, ali i čitav grad.

Društvo albanskih umjetnika Hrvatske "Dea" zahvalilo je na iznimnoj potpori u realizaciji Festivala Vijeću albanske nacionalne manjine u Zagrebu te zajednicama Albanaca Poreča i Istarske županije. Ljiljana Koci, predsjednica Dee, zadovoljna je što se za projekcije tražila karta više.

- Ne mogu reći da sam iznenađena ovim uspjehom. Dugo je kosovska kinematografija u Hrvatskoj bila po strani i ovaj festival je, prema posjećenosti publike, samo dokazao da postoji realna potreba za kosovskim filmom. Dogodine planiramo trodnevni Festival kosovskog filma u Poreču, za što smo već dobili potporu od gradonačelnika, navela je Koci.

Za izniman doprinos u realizaciji 1. festivala kosovskog filma "Dea" je veleposlanici Geci Sherifi, Ganiju Mehmetaju direktoru KosovaFilm i producentu Iliru Gocaju dodijelila zahvalnice, a Veleposlanstvu Kosova, za pokroviteljstvo projekta, Zlatnu plaketu. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter