U Poreču boravi 30 tisuća gostiju što je dva posto više nego lani

Porečke plaže su prepune turista
Porečke plaže su prepune turista

Piše se Zelena laguna Poreč, prodaje se kao Zelena laguna Poreč, ali kad direktor ureda Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik zbraja noćenja i dolaske ne može uključiti u porečku statistiku ovaj značajni element turističke ponude. Autokamp Zelena Laguna sa 2.700 smještajnih jedinica pripada susjednoj Općini Funtana. Uslijed administrativne granice koja je povućena između Grada Poreča i Općine Funtana iz porečkog obračuna ispao je i autokamp Bijela Uvala sa 6.390 smještajnih kapaciteta i hotel Delfin sa 793 smještajnih jedinica ili 1.600 kreveta, jer i oni danas spadaju pod funtanjansku općinu.

Već ostvaren 2,1 milijun noćenja

Kad se sve zbroji Poreč je na južnom djelu "izgubio" 10.690 kreveta. Kad pak skočimo malo sjevernije treba Poreču oduzeti, a općini Tar Vabriga dodati 20.000 kreveta velikog turističkog naselja Lanterna. Dakako, to su tek parcijalne brojke. Oduzmeš li ili dodaš, sve na kraju ostaje u Istri i slijedom logike u Hrvatskoj. Ipak, primjećuje se svako toliko neka vrsta rivalstva koji se provlači i kroz brojke turističkih dolazaka i noćenja.

Svaka Turistička zajednica s ponosom ističe vlastite podatke, Rovinj kao šampion sa svojih 40.000 gostiju, mala Općina Višnjan sa ostvarenih 37.169 noćenja od prvog siječnja do sedmog kolovoza. Administrativna granica podijelila je ono što se ne da dijeliti pa primjerice Funtanjani i Vrsarani dijele po dogovorenom ključu broj gostiju u autokampu Valkanela, jer općinska granica prolazi kroz autokamp. Bilo kako bilo u Poreču danas boravi oko 30.000 gostiju, od 1. siječnja do 15. kolovoza ostvareno je 2,1 milijuna noćenja ili dva posto više od rekordne 2015. godine.

Kaže nam Nenad Velenik da je to maksimum prema raspoloživim kapacitetima. Zanimljivo, u tom gradu trećinu smještajnih kapaciteta čine privatni iznajmljivači, oko 10.000 kreveta, što je ogromna brojka, a vidljiva je kad malo zavirite u porečke mjesne odbore, kuća za odmor ima na sve krajeve. (Elio VELAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter