U Porecu bagerima tjeraju turiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vec desetak dana bageri i drugi gradevinski strojevi stvaraju nesnosnu buku kopajuci i gradeci prilaznu cestu uz rezidenciju Maj koja je prije nekoliko dana svecano otvorena. I sve to usred turisticke sezone, vec od sedam sati ujutro, tako da nitko u blizini ne može spavati, posebice turisti", požalila nam se jedna stanovnica i privatna iznajmljivacica iz poreckog naselja Veli Maj.

U njene smo se rijeci uvjerili i prekjucer ujutro oko devet sati za obilaska na terenu, tik uz cestu pikamer kopa, a malo dalje punom parom rade bageri i kamioni miješalice, sve to na stotinjak metara od obiteljskih kuca privatnih iznajmljivaca - ne baš reprezentativna slika za pocetak turisticke sezone.

Kako veli naša sugovornica i njeni susjedi, redom privatni iznajmljivaci, koji su htjeli ostati anonimni, svakodnevno se suocavaju s pritužbama turista "koji ne mogu spavati ni minute dulje od sedam sati ujutro, zbog roštanja i cviljenja kamiona, bagera i gusjenicara koji ih bude svako jutro".

- Prije mjesec i pol dana sve su nasuli jalovinom i sada su opet poceli kopati, ne znamo do kada ce to trajati, zašto ne naprave asfalt do kraja i vec jednom završe s time, kaže jedna stanovnica. Kako veli turisti prijete odlaskom i zahtijevaju popuste na cijene smještaja, a oni su nemocni, prije tri dana su uputili pritužbe Gradu i Turistickoj zajednici, ali ništa nije urodilo plodom.

- Nije mi jasno zašto Porec nema ogranicenja gradevinskih radova i buke tijekom sezone, a s druge strane Grad se busa u prsa kako je biser turizma. Samo veliki mogu graditi što hoce i kad hoce, a mi sitne ribice ne možemo zaraditi ni jedan euro u ovih mjesec i nešto sezone, zakljucuje naša sugovornica.

Kako veli, uredno placa tristo kuna po postelji paušala za boravišnu pristojbu, jednako kao i iznajmljivaci u centru grada koji su zašticeni odlukom o zabrani izvodenja gradevinskih radova. Naime, zabrana gradevinskih radova u ljetnim mjesecima odnosi se samo na uže središte grada Poreca, koje je omedeno linijom gradske luke kod Opcinskog suda, Turistickom i ulicom R. Koncara, Županije Somogy, Partizanskom, te Mlinskom do križanja s ulicom Nikole Tesle.

U tom dijelu grada zabranjeno je od 1. srpnja do 31. kolovoza uredivanje interijera i eksterijera, izgradnja i rekonstrukcija infrastrukture. Izvan tog podrucja (u što spada i naselje Veli Maj) u istom periodu zabranjuju se samo sve vrste zemljanih radova.

- Maj Residence smo otvorili nedavno i završili s radovima u naselju. Sada se tamo izvode radovi na infrastrukturi, koje vodi Grad, rekao nam je jucer predstavnik investitora tvrtke Maj d.o.o. Mladen Mrdeža, a potvrdu smo dobili i iz gradske uprave.

- Na navedenom podrucju trenutno se gradi ulica Pošeš - Veli Maj. Investitor je Grad Porec, a voditelj projekta je odjel za komunalni sustav. Do 1. srpnja kada zabrana stupa na snagu, gradevinski radovi bit ce završeni, kažu nam u gradskoj upravi. Kako dodaju, jedna se stanovnica prekjucer odjelu za komunalni sustav požalila na radove i njena je primjedba uvažena, te su radovi jucer umjesto u sedam, poceli u devet sati ujutro.

Gradevinski strojevi koji tjeraju turiste - prica je koja se iz godine u godinu ponavlja i ne samo u Porecu. Prema odluci nekih gradova i opcina, turisti mogu bez problema šetati užim središtem mjesta, popiti pice i otici na veceru na terasi bez straha od prašine i buke s gradilišta, ali ne mogu spavati u jednakim uvjetima. Mira bi moglo biti, ali prvo treba biti reda.


Podijeli: Facebook Twiter