U porečku rivu uloženo 500.000 kuna

Ribarski brodovi na porečkoj rivi (Snimio Elio VELAN)
Ribarski brodovi na porečkoj rivi (Snimio Elio VELAN)

Porečani jedva da su osjetili more zapadnjaka koji je desetog veljače harao rovinjskom obalom i lukom. Ravnatelj porečke Lučke Uprave Željko Čorak pokazuje nam na kompjuteru video snimku stanja u luci tog dana i uloga, neprocjenjive vrijednosti, novog južnog lukobrana uz hrid Sarafel koji se na oko 107 metara proteže prema kopnu, prema gradskom kupalištu. Izgradnja lukobrana dovršena je u travnju prošle godine i da nije bilo njega i brodovi u porečkoj luci bi plesali poput rovinjskih.

Svaka kuna potrošena na moru desetostruko se isplati bez obzira na dnevno iskorištavanje turističkih potencijala, radi se o unosnim ulaganjima na duži rok. Takvi se zapadnjaci pojavljuju rijetko no, kad se to dogodi istarske luke se dijele na sigurne i nesigurne, treće nema. Porečka luka spada u prve, kažu, trebalo bi još izgraditi dodatni lukobran od hridi Barbaran prema Svetom Nikoli pa da situacija bude potpuno pod kontrolom.

Početkom godine u više smo navrata pisali o radovima obnavljanja porečke rive od carinskog gata pa sve do hotela Palazzo (bivši hotel Riviera). Skinute su palme, obnovljene su kamene ploče, postavljena nova rasvjeta, klupe, vaze sa cvijećem. To je vidljivi dio pothvata no, uz to obnovljena je cijela infrastruktura priključka jahti na vodu i struju (priključke za 32, 63 i 125 ampera), obnovljen je i cijeli sidrišni sustav. Lučka je uprava u te radove uložila 499.929 kuna.

Sigurnost jahti je zajamčena, a uz to putem digitalnih kartica svakoj se jahti izračunava točna količina potrošene vode i struje. Na novoj rivi postavljeno je 18 vezova za jahte do 25 metara dužine i pet za jahte od preko 25 metara dužine. Obnovom sidrišnog sustava i priključaka stvoreni su i uvjeti za zimovanje plovila.

- Osmislili smo i adekvatni zimski cjenik slijedeći zakonske odredbe prema kojima se nužno Lučka uprava ravna prilikom utvrđivanja cijena. Mislim da je cijena od 110 kuna po metru realna za zimovanje, po toj cijeli jahta od četrdeset metara plaćat će 4.400 kuna na mjesec. Normalno ljeti je cijena viša, ista jahta plaća oko 1.800 kuna na dan ili 45 kuna po metru, objašnjava Čorak. (E. VELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter