U porečku odvodnju ulaže se više od 17 milijuna kuna

Ilustracija (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ/arhiva)
Ilustracija (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ/arhiva)

POREČ

Izvan sredstava koji se u sustav pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda ulaže na Poreštini u sklopu EU projekta, kao najvećem projektu u javnom sektoru na ovim prostorima, porečka komunalna tvrtka Odvodnja investirala je dodatnih 17,5 milijuna kuna u projekte zbrinjavanja otpadnih voda na području Poreča i općina Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar.

Ulaganja i širenje kanalizacijske mreže

Kako doznajemo iz Odvodnje, dovršetkom izgradnje kanalizacijske mreže u sklopu EU projekta Poreč stvorene su pretpostavke za daljnji razvoj i širenje sustava odvodnje. Sukladno tome, pristupilo se planiranju novih podsustava javne odvodnje, projektiranju budućih vodnih građevina i realizaciji već spremnih projekata. Stoga je nakon provedbe EU projekta već dograđeno više od 13.400 metara kanalizacije u vrijednosti od oko 14,8 milijuna kuna, čime je stvoreni uvjeti za priključenje 1.150 građana na kanalizacijsku mrežu u spomenute četiri jedinice lokalne samouprave.

Grad je, zajedno s općinama, vrlo pozitivno prihvatio aktivnosti i ulaganja, a na ovaj je način Odvodnja pokazala svoju kvalitetu i dominantnost komunalnim gospodarenjem vodama, čime smo izuzetno zadovoljni. Prioritet nam je izjednačiti komunalni standard u prigradskim naseljima s onim u gradu, a kontinuirana ulaganja i širenje kanalizacijske mreže to i potvrđuju, rekao je dogradonačelnik Loris Peršurić.

Gradi se kolektor Baderna - Žbandaj

Direktor Odvodnje Milan Laković istaknuo je odličnu suradnju s Hrvatskim vodama i Istarskim vodovodom.

- Sukladno nacionalnim i europskim direktivama za vodno gospodarstvo nastavljamo provoditi aktivnosti na poboljšanju i proširenju sustava javne odvodnje na području Poreštine, sve s ciljem očuvanja kakvoće najvažnijeg prirodnog resursa – vode, komentirao nastavak ulaganja Laković.

Pa je tako na području Tara i Vabrige nedavno pušten u funkciju glavni kolektor za servisnu zonu, u duljini od 825 metara s jednom crpnom stanicom. Investicija izgradnje kolektora vrijedna je približno 1,2 milijuna kuna. Izgrađena je i kanalizacijska mreža naselja Baderna, duljine 5.152 metara sa 121 kućnim priključkom, što je vrijedno oko 4,84 milijuna kuna. Nadalje, kako doznajemo u Odvodnji, u suradnji s Istarskim vodovodom položena je kanalizacijska mreža duljine 865 metara s 50 kućnih priključaka, procijenjene vrijednosti 760 tisuća kuna. Ujedno je započela izgradnja glavnog kolektora Baderna – Žbandaj, duljine 3.280 metara, a investicija je „teška“ 3,6 milijuna kuna.

Nedavno su dovršeni radovi na izgradnji kanalizacijskog kolektora Fuškulin – Mugeba, gdje je izvedeno 2.180 metara mreže s dvije crpne stanice, u vrijednosti od približno 3,45 milijuna kuna. K tome, na ukupno 12 lokacija izgrađeno je još 1.100 metara kanalizacijske mreže, što je stajalo 980 tisuća kuna.

Gradit će se u Vrsaru i u Kloštru

Na području Vrsara ubrzo se očekuje početak radova za podsustav Kloštar, gdje je predviđena gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda membranske tehnologije i 1.150 metara kanalizacijske mreže planirane vrijednosti 2,7 milijuna kuna.

- Hrvatske vode su prepoznale Odvodnju kao ozbiljnog dugogodišnjeg partnera na razvoju kanalizacijske infrastrukture, pa su zbog spremnosti projektne dokumentacije i ustrajnosti u provedbi investicija samo u nekoliko proteklih mjeseci odobrile više od osam milijuna kuna za sufinanciranje građenja kanalizacije, zaključuju iz Uprave Odvodnje. (PIŠE Tanja KOCIJANČIĆ)

Investicije u mil. kn.

4,84

Baderna

3,6

Žbandaj

2,7

Vrsar

1,2

Tar - Vabriga

Fuškulin

0,9

"Hrvatske vode su u nekoliko proteklih mjeseci Poreču odobrile više od osam milijuna kuna za sufinanciranje građenja kanalizacije."

Milan Laković, direktor


Podijeli: Facebook Twiter